Все буде Україна!

Міжвідомчою комісією визначено режим роботи водосховищ на лютий 2021 року

Міжвідомчою комісією визначено режим роботи водосховищ на лютий 2021 року

03-02-2021
2 лютого фахівці Укргідроенерго взяли участь у плановому онлайн-засіданні Міжвідомчої комісії при Держводагентстві України, на якому було узгоджено режим роботи дніпровських та Дністровського водосховищ в останній місяць зими.

У січні поточного року каскад дніпровських водосховищ працював в режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 1 лютого його наповнення складає 87,2% від проєктного.

Загалом січень у басейні Дніпра до Києва був тепліший за кліматичну норму з більшою за норму кількістю опадів. Так, водність основних річок, що формують приплив води до Київського водосховища у порівнянні з грудневою, збільшилася на 20-48 %, а приплив води до Київського водосховища збільшився від 622 м3/с (станом на 1 січня) до  932 м3/с (станом на 31 січня).

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у лютому очікується в середньому 890 м3/с, або 99% від норми (норма лютого – 897 м3/с).

Враховуючи гідрологічний прогноз на лютий 2021 року і водогосподарську обстановку, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських та Дністровського водосховищ Міжвідомча комісія узгодила наступний режим роботи водосховищ на лютий 2021 року:

Київське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 березня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,30-102,20 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст Метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень води у верхньому б’єфі водосховища протягом лютого має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі економного спрацювання. Станом на 1 березня рівень води у водосховищі має бути в межах 78,85-78,75 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

Каховське водосховище: ГЕС працює у режимі економного спрацювання. Станом на 1 березня рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,50 м БС.

Дністровське водосховище: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-130 м3/с. Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховищ можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Як працюватимуть українські водосховища у перший місяць 2021 року

Міжвідомча комісія визначила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на грудень 2020 року

Поділитися: