Все буде Україна!

Як працюватимуть українські водосховища у перший місяць 2021 року

Як працюватимуть українські водосховища у перший місяць 2021 року

30-12-2020
29 грудня відбулось планове онлайн-засідання Міжвідомчої, комісії у якому взяли участь представники Укргідроенерго.

У грудні каскад водосховищ працював у режимі, раніше узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 29 грудня його наповнення складає 86,5% від проєктного. За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у січні очікується в середньому 665 м3/с, або 73% від норми (норма січня – 906 м3/с).  

Також представники Укргідрометцентру зазначили, що грудень у басейні Дніпра до Києва був тепліший за кліматичну норму та мав нижчі показники для норми опадів. Льодоутворення, як і прогнозувалося, розпочалося у першій декаді місяця, що значно пізніше середніх багаторічних термінів і тривало недовго – нині лід залишився лише на окремих мілководних ділянках Київського, Канівського, Кременчуцького, Кам'янського та Дніпровського водосховищ.

Зважаючи на гідрологічний прогноз на перший місяць 2021 року і водогосподарську обстановку, Міжвідомча комісія узгодила оптимальний режим роботи водосховищ на січень 2021 року:

Київське водосховищеГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 лютого середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,35-102,25 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст Метро) не більше ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом січня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює у режимі економного спрацювання. Станом на 1 лютого рівень води у водосховищі має бути в межах 78,90-78,80 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,5-64,0 м БС.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим і тижневим регулюванням ГЕС, допускається до 0,7 м нижче від НПР (51,4 м БС).

Каховське водосховищеГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 лютого рівень у водосховищі має бути в межах 15,50-15,40 м БС.

Дністровське водосховище: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра, враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 100-120 м3.

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховища можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Читайте також: 

Безпека гребель: як Укргідроенерго здійснює контроль за станом гідроспоруд

Поділитися: