Все буде Україна!

Задля успішного функціонування ринку електроенергії необхідно ввести дієві ринкові механізми роботи

Задля успішного функціонування ринку електроенергії необхідно ввести дієві ринкові механізми роботи

29-12-2020

Протягом останніх десятиліть Укргідроенерго успішно провадить кампанію із реконструкції та модернізації існуючого обладнання ГЕС і ГАЕС, - 5 канал

Укргідроенерго здійснює торгівлю на всіх без виключення сегментах ринку електроенергії, в тому числі на ринку допоміжних послуг. До речі, компанія першою пройшла сертифікаційні випробування та отримала Свідоцтва про відповідність вимогам до допоміжних послуг, а більша частина гідроагрегатів здатна та бере участь в автоматичному регулюванні частоти й потужності.

Протягом останніх десятиліть Укргідроенерго успішно провадить кампанію із реконструкції та модернізації існуючого обладнання ГЕС і ГАЕС, а також будівництва нових потужностей задля забезпечення мобільних резервів потужності Об’єднаної енергетичної системи України та балансування у системі. Оскільки компанії вдалося вчасно і якісно підготуватися до роботи в нових умовах на ринку електроенергії, то на сьогодні вона успішно працює на всіх його сегментах, що дозволяє їй максимально виконувати всі фінансові показники.

Так, з перших місяців роботи нового ринку електроенергії фахівцями Укргідроенерго здійснюються перерахунки обсягів балансуючої енергії та небалансів, для виконання усіх умов правил ринку та здійснення коректних нарахувань. Лише після цього здійснюється підписання відповідних актів та рахунків купівлі-продажу електроенергії на балансуючому ринку та ринку допоміжних послуг. Це, на відміну від інших учасників ринку електроенергії, допомагає зберегти прибутки Товариства на максимальному рівні, хоч і зі значними затримками у часі для здійснення відповідних розрахунків та погоджень із Оператором системи передачі. Варто підкреслити, що компанія ретельно вибудовує комерційну стратегію, яка буде вигідною як для самого підприємства, так і для держави в цілому.

Водночас існує ряд проблем, які впливають на функціонування ринку електроенергії та на діяльність Укргідроенерго у тому числі. Зокрема фінансовий дисбаланс, тобто неузгодженість тарифів для "зеленої" генерації й тарифів для споживачів, некоректне ціноутворення на різних сегментах ринку, що суперечить загальносвітовим практикам, та дотування цін для населення через механізм PSO виключно для державних виробників електроенергії спричинили стрімке зростання боргів перед Укргідроенерго. На сьогодні цей борг становить 1,5 млрд грн. Зі свого боку це безпосередньо впливає на своєчасність виконання обов’язків Товариства перед підрядними організаціями при виконанні поточної експлуатації, а також реконструкції й модернізації обладнання ГЕС і ГАЕС та на своєчасність здачі в експлуатацію новозбудованих об’єктів.

На думку фахівців Товариства, на ринку електроенергії мають бути виключені ручні обмеження та ручне регулювання та відновлені ринкові механізми його роботи. Загалом підходи до ціноутворення варто змінити на різних сегментах ринку електроенергії,  приводячи їх до працюючих світових практик.

Варто зазначити, що Укргідроенерго спільно з регулятором та іншими учасниками ринку опрацьовує зміни до Правил ринку задля усунення негативних явищ на ринку електроенергії та їх приведення до сучасних європейських практик.

Джерело: 5 канал

Читайте також:

Ігор Сирота: на державному рівні поки що немає комплексного підходу до енергетики

Наглядова рада схвалила фінансовий план Укргідроенерго на 2021 рік

Фахівці Укргідроенерго долучилися до обговорення проблем роботи ринку електроенергії

Поділитися: