Все буде Україна!

На Дністровській ГАЕС подано напругу на комірки № 8-№ 9 КРПЕ-330 кВ

На Дністровській ГАЕС подано напругу на комірки № 8-№ 9 КРПЕ-330 кВ

24-03-2021
На сьогодні на Дністровській ГАЕС тривають роботи з монтажу гідроагрегату № 4.
Черговий крок, що наближає пуск та підключення до мережі гідроагрегату № 4 – це постановка під робочу напругу 330 кВ комірок № 8 та № 9 КРПЕ-330 кВ.

Про важливі етапи на шляху досягнення цієї мети – у розмові з головним інженером Дністровської ГАЕС Анатолієм Жуком.

– Видача потужності трьох, а згодом і четвертого агрегатів Дністровської ГАЕС забезпечується на напрузі 330 кВ. На станції споруджено комплектний розподільчий пристрій 330 кВ закритого типу з елегазовим устаткуванням (КРПЕ-330 кВ).

Відповідно до технології, а також затверджених програм і графіків, одним із основних вузлів введення ГД № 4 у промислову експлуатацію є справжнє серце системи видачі потужності – обладнання зв’язку гідроагрегату із Об’єднаною енергосистемою України. Саме для цього слугує КРПЕ-330 кВ, в якому є восьма і дев’ята комірки – два вузли, що забезпечують підключення чергової магістральної лінії 330 кВ, спорудження якої планується від підстанції «Вінницька» 750кВ/330кВ, та самого блоку № 4 ГАЕС відповідно.

Цю дуже важливу і кропітку роботу виконували генеральний підрядник Консорціум «НВО „Укргідроенергобуд“», ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» за участі шеф-інженерів міжнародної компанії «Hitachi АВВ Power Grids» з використанням унікального випробувального обладнання.

Налагоджувальні роботи здійснювали спеціалісти ТОВ «НТК Енпаселектро» за участі фахівців служби капітального будівництва, електроцеху, цеху технологічної автоматики, захистів та зв’язку Дністровської ГАЕС.

Нагадуємо, що наразі на Дністровській ГАЕС введено в експлуатацію три гідроагрегати, загальною потужністю 972 МВт у генераторному режимі. Щодобово станція виробляє від 3 до 5 млн КВт·год дефіцитної балансуючої електроенергії. У грудні 2020 року з нагоди професійного свята Дня енергетика на Дністровській ГАЕС було проведено пускові операції на гідроагрегаті № 4, промислове введення в експлуатацію якого заплановане на третій квартал 2021 року.

Паралельно Укргідроенерго працює над розробкою проєкту третьої черги будівництва Дністровської ГАЕС у складі гідроагрегатів № 5–7. Будівництво третьої черги станції урядовим розпорядженням внесене до переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. На сьогодні здійснюються заходи щодо залучення компанією коштів іноземних інвесторів.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також: 

Оксана Гуляєва: «Дністровська ГАЕС – це проєкт, зорієнтований на збалансоване природокористування та виробництво екологічної енергії» 

На Дністровській ГАЕС проведено протипожежні тренування 

Анатолій Зелений: «Дністровська ГАЕС надає можливості для розвитку громади»

 

Фотогалерея

Поділитися: