Все буде Україна!

На Дністровській ГАЕС у проєктне положення перенесено статор генератора ГА № 4

На Дністровській ГАЕС у проєктне положення перенесено статор генератора ГА № 4

06-10-2020
6 жовтня на Дністровській ГАЕС відбулася ключова подія в контексті наближення пуску гідроагрегата № 4 - перенесення статора гідрогенератора на проєктне місце у шахту.

Варто зазначити, що вага статора 540 тонн, а разом із травервсою - 570 тонн. Опускання статора гідрогенератора упродовж двох годин здійснювалося за допомогою експлуатаційного крана вантажопідйомністю 840 тонн.

Корпус статора, який, без перебільшення, є електричним серцем гідроагрегата, складається з шести секторів, сердечник – із 250 тисяч статорних сегментів, обмотка – з 1440 стрижнів та 196 з’єднувальних шин, а діаметр сягає близько 14 м!

«Сьогодні на Дністровській ГАЕС визначна подія, відповідальний етап. Відбувається монтаж статора гідрогенератора на його штатне місце установки. На грудень поточного року плануємо розпочати пускові операції на гідроагрегаті №4» - зазначив головний інженер філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Анатолій Жук.

Вузли і деталі статора, а їх близько 10 тисяч, були спроєктовані та виготовлені ДП «Електроважмаш». Укрупнювальне збирання відбувалося на монтажному майданчику Дністровської ГАЕС фахівцями ПАТ «Дніпро-СГЕМ»  та  ТОВ «Вишгород-СГЕМ».

«Монтажники ПАТ «Дніпро СГЕМ» та ТОВ «Вишгород СГЕМ» уже на порозі наступного і дуже важливого етапу, що не має аналогів в Україні та Європі: підготовки до монтажу у шахту гідроагрегату №  4 дворядного елемента генератора – гідравлічного підп’ятника», - зауважив начальник Новодністровської дільниці ТОВ «Вишгород СГЕМ» Олександр Матвєєв.

Генеральний підрядник будівництва Дністровської ГАЕС – Консорціум НВО "Укргідроенергобуд".

Нагадаємо, що роботи зі збирання статора генератора  гідроагрегату №4 стартували в грудні 2018 року. Корпус статора було зібрано в кільце, після чого розпочався етап розгонки та вставлення призм, які слугують для фіксації сердечника статора. Згодом фахівцями підрядних організацій були виконані шихтовка сердечника статора разом з опресовками, випробуваннями, а також роботи  з  коригування  форми сердечника, приварка косинок та затягування їх на шпильки. Надалі монтажниками було виконано укладання обмотки статора.

Як повідомлялося раніше, на сьогодні повністю готова і функціонує перша черга Дністровської ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів, сумарною потужністю 972 МВт. Нині ведеться будівництво другої черги ГАЕС у складі четвертого гідроагрегату.

Загалом на станції передбачене будівництво семи гідроагрегатів загальною встановленою потужністю 2268 МВт. З виходом на проєктні показники Дністровська ГАЕС стане найпотужнішою гідроакумулюючою станцією у Європі.

Введення в експлуатацію четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС дозволить  щорічно заощаджувати 170  мільйонів кубометрів газу та 300 тисяч тонн вугілля, а введення всіх семи гідроагрегатів -  300 млн куб. м газу та 1,1 млн тонн вугілля.

Пресслужба Дністровської ГАЕС

Читайте також:

Президент України завітав з робочим візитом на Дністровську ГАЕС 

На Дністровській ГАЕС обговорили завершення будівництва 4-го гідроагрегату та проєкт будівництва ІІІ-ї черги станції

 

 

Фотогалерея

Поділитися: