Все буде Україна!

На Дністровській ГАЕС завершився процес запікання обмотки статора гідроагрегату № 4

На Дністровській ГАЕС завершився процес запікання обмотки статора гідроагрегату № 4

29-05-2020
Як саме тривав цей технологічно складний процес, розповідає директор Дністровської ГАЕС Василь Субота.

- Василю Йосиповичу, говорять що від процесу запікання обмотки залежить довготривалість та надійність гідрогенератора в цілому на весь термін експлуатації, чи це дійсно так?

- Так, це правда. Надійність і довготривалість роботи електричних великогабаритних машин закладається ще на стадії проєктування, виготовлення і монтажу. Сьогодні унікальна технологія завершального етапу забезпечення ізоляції обмотки статора застосовується і на Дністровській ГАЕС.

- А в чому полягає унікальність технології?

- Якщо зазвичай у цьому випадку двигуни, генератори ставляться у спеціальну піч для того, щоб обмотка із застосуванням спеціального лаку набула своїх нормативних ізоляційних властивостей, то на Дністровській ГАЕС використовується термореактивна ізоляція на основі епоксидних смол та компаундів. Вона потребує ще доведення спеціальним режимом, який створюється на обмотці, аби ці ізоляційні матеріали набули відповідних характеристик.

- Для такого складного процесу, напевно, необхідні спеціальні умови та обладнання?

- Так. Для цього за спеціальною методикою, використовуючи термостійку тканину, було створено відповідне накриття, а також умови в машинному залі. Після монтажу та всіх з’єднань двома шляхами постійним струмом здійснювалося нагрівання обмотки і в цілому статора, де ця ізоляція і розміщена. Вмонтовані у накриття 12 потужних калориферів нагнітали тепле повітря.

- А як довго проходить цей процес?

- Розрахована заводом температура від 100 до 110° С досягається орієнтовно через добу, адже діаметр статора більше 14 м, а висота сягає 3 м. Контроль процесу запікання виконується за аналогічними з ізоляцією зразками, які розміщені в тому ж термонакритті, що і статор. Упевнений, що, як і всі попередні, четвертий гідроагрегат матиме надійну ізоляцію для подальшої успішної роботи.

- Розкажіть з ким співпрацюєте для виконання таких складних процесів?

- Виконання запікання забезпечували генеральний підрядник Консорціум НВО «Укргідроенергобуд», субпідрядна організація ТОВ «Променергобудсервіс», ТОВ «Дніпро СГЕМ» під цілодобовим контролем шеф-персоналу заводу «Електроважмаш», співробітників Дністровської ГАЕС та інших підрядних організацій.

- Після завершення процесу запікання, які роботи проводитимуться далі?

- На черговому етапі відбудеться розклиновка обмотки, високовольтні випробування та фарбування, після чого статор генератора буде готовий до перенесення в шахту гідроагрегату № 4.

Нагадуємо, що Дністровська ГАЕС є об’єктом енергетики, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Завершення будівництва Дністровської ГАЕС, разом із реалізацією інших перспективних проєктів Укргідроенерго, дасть змогу покрити наявний дефіцит в енергосистемі та створить оптимальний баланс між різними видами генеруючих потужностей на ринку електроенергії в Україні.

На сьогодні повністю готова і функціонує перша черга ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів. У генераторному режимі вони сумарно здатні видати потужність 972 МВт, що практично дорівнює потужності одного блока атомної електростанції. Нині ведеться будівництво другої черги ГАЕС у складі четвертого гідроагрегату, пуск якого Укргідроенерго планує здійснити до кінця 2020 року. Наразі ведеться активна робота щодо залучення коштів для будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС у складі п’ятого, шостого та сьомого агрегатів.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: