Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Василь Карпенко

Видатні імена української гідроенергетики: Василь Карпенко

29-05-2020
Продовжуємо серію публікацій про фахівців гідроенергетичної галузі, котрі своєю щоденною наполегливою працею приносять комфорт й затишок у кожен дім. І сьогодні наша розповідь про фахівця своєї справи у питаннях високовольтних випробувань та вимірювань - Василя Карпенка.

9 січня 1956 року в м. Барда у сім’ї інженерів народився хлопчик, якого назвали Василь.

У Азербайджані сім’я майбутнього енергетика працювала за розподілом після закінчення інституту. А у 1962 році родині випала нагода переїхати до України, у Вишгород, на будівництво Київської ГЕС.

Після закінчення школи молодий юнак Василь вступив до Київського політехнічного інституту  та навчався за спеціальністю «електропостачання промислових підприємств, міст і сільського господарства». Закінчивши у 1979 році інститут з відзнакою, відразу був призваний на два роки служити в армію.

Свій професійний шлях розпочав у 1981 році в Київському управління захисних споруд на водосховищах Київської та Канівської ГЕС на посаді інженера-електрика.

А вже через рік Василь Костянтинович працював інженером з високовольтних випробувань в електротехнічній лабораторії (на той час ще Каскаді Середньодніпровських ГЕС). Виконував обов’язки керівника, а потім очолив групу високовольтних випробувань і вимірювань. В 1988 році обов’язки керівника розширились після того, як до групи високовольтних випробувань приєдналась група метрології. А на початку 1990-х років до групи додалась ще й хімлабораторія.

З 2018 року і до сьогодні Василь Карпенко очолює дільницю високовольтних випробувань та вимірювань цеху комп’ютерних технологій релейного захисту та зв’язку на Каскаді Київських ГЕС і ГАЕС.

Співробітники станції розповідають, що Василь Костянтинович – професіонал своєї справи та досвідчений керівник. Ним безпосередньо були проведені високовольтні випробування та вимірювання статорів та роторів на всіх двадцяти  реконструйованих гідроагрегатах Київської ГЕС. Саме під його керівництвом проводиться підготовка і проведення високовольтних випробувань і вимірювань основного та допоміжного обладнання на Київській ГЕС та допоміжного обладнання Київської ГАЕС, що забезпечує надійну роботу обладнання гідроелектростанцій.

Цікаво, що Василь Костянтинович постійно працює над удосконаленням своїх знань. Глибоко вивчає питання теорії і практики професійної справи. А весь досвід роботи, знання й уміння охоче передає молодим фахівцям.

Є у Василя Карпенка хобі, пов’язане з гідроенергетикою: знімати гарні світлини своїх вже рідних Київських ГЕС та ГАЕС!

За сумлінну працю та високу професіоналізм Василя Карпенка нагороджено грамотою Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Грамотою Товариства.

Ще більше цікавих історій життя про фахівців гідроенергетичної галузі дізнавайтесь у розділі "Видатні імена української гідроенергетики".

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: