Все буде Україна!

Ринок «на добу наперед». На засіданні Антикризового енергетичного штабу шукали шляхи подолання проблем

Ринок «на добу наперед». На засіданні Антикризового енергетичного штабу шукали шляхи подолання проблем

29-05-2020
28 травня відбулося чергове засідання Антикризового енергетичного штабу під головуванням т. в. о. міністра енергетики та захисту довкілля України Ольги Буславець, участь у якому взяли учасники енергоринку. Під час засідання учасники заявили про спекуляції трейдерів на ринку «на добу наперед» та необхідність пошуку шляхів врегулювання ситуації у терміновому порядку.

Під час наради учасники енергоринку констатували, що на ринку «на добу наперед» трейдери подають необ’єктивні заявки.

«Така ситуація на ринку «на добу наперед» неприпустима, оскільки призводить до збитковості роботи усіх учасників ринку: як державних, так і приватних.  Продавати енергію нижче собівартості – це збитки. В такій ситуації ми не зможемо не те що реалізовувати інвестиційні проєкти, ми не зможемо закривати обов’язкові платежі. Ситуація може скластися така, що ми не зможемо сплачувати податки, дивіденди, виплачувати зарплату працівникам.  Наприкінці року це може взагалі призвести до банкрутства. Ми вже сьогодні залучаємо кошти для операційної діяльності. Я вважаю, що ми повинні дуже оперативно відреагувати на ситуацію і усунути ті дисбаланси, перекоси по ринку «на добу наперед» та впорядкувати роботу трейдерів на цьому ринку», - зазначив під час засідання Антикризового енергетичного штабу генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. 

На думку учасників засідання Антикризового енергетичного штабу  вирішити проблему можна,  зробивши ринок «на добу наперед» майданчиком для продажу електроенергії виробниками. Або ж позбавити трейдерів, які продають електроенергію на аукціонах, можливості перепродавати продукт через ринок «на добу наперед».

Підсумовуючи, т. в. о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець доручила напрацювати уніфіковані пропозиції балансування енергоринку.

«Балансуючий ринок на всіх прогресивних ринках є ринком штрафів. Не можна допустити, щоб це був додатковий торговий майданчик, на якому маніпулюють. Зокрема, трейдери», — зазначила т. в. о. міністра.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: