Все буде Україна!

Міжвідомча комісія визначила режими роботи водосховищ на червень

Міжвідомча комісія визначила режими роботи водосховищ на червень

29-05-2020
Нагадуємо, що аномально тепла зима 2019-2020 року спричинила низькі показники водності в басейнах Дніпра та Дністра навесні. Зважаючи на малу кількість опадів, було вжито усіх можливих заходів для наповнення водосховищ до необхідного рівня.

Зазвичай, наповнення водосховищ відбувається у березні-квітні, тобто в  період весняного водопілля, але у цьому році водопілля не відбулося. Саме тому каскади ГЕС і ГАЕС на Дніпрі та Дністрі працюють у режимі транзитного пропуску, щоб забезпечити водокористувачів необхідною кількістю води.

Наразі, станом на 27 травня, наповнення каскаду дніпровських водосховищ складає 95,3% від проєктного, тобто визначеного Міжвідомчою комісією.

Проте ці показники далекі від середньої багаторічної величини. Наприклад, водність Дніпра біля Києва у червні очікується в середньому 685 м3/с, або 47% від норми (нормою для червня вважається – 1465 м3/с).

Приплив води до Дністровського водосховища у червні очікується в межах 200-260 м3/с, або 64% від норми, 56% забезпеченості.

Враховуючи такі несприятливі умови весняного маловоддя, Міжвідомча комісія зібралася  на засідання 28 травня, щоб встановити нові режими на червень 2020 для усіх водосховищ:

Київське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 липня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102 – 102,80 м БС (Балтійської системи висот).

Добове регулювання потужності Київської ГЕС обмежується коливанням рівнів води біля Києва (міст метро) не більше, ніж 0,8 метра.

Канівське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом червня має бути в межах 91,35 – 91,50 м БС.

Кременчуцьке водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 липня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,60 – 80,70 м БС.

Кам’янське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше, ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8 – 64,0 м БС.

Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС не більше, ніж     1,5 м у період з 1 квітня по 9 червня.

Дніпровське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим регулюванням ГЕС, за умовами нересту риби допускається до 0,4 м у період з 1 квітня по 14 червня.

За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу (біля греблі) 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден на лімітуючих ділянках.

Каховське водосховище: ГЕС працює на притокових витратах. Станом на 1 липня рівень у водосховищі має бути в межах 15,50 – 15,60 м БС, скиди з ГЕС здійснюються витратами в межах 350-400 м3/с.

Добове регулювання потужності ГЕС обмежується за умовами нересту риби із середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі не більше ніж 0,4 метра без урахування згінно-нагінних явищ у період з 1 квітня по 19 червня.

Дністровське водосховище: Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра Міжвідомча комісія пропонує здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше, ніж 100 – 110 м3/с. Станом на 1 липня рівень у водосховищі має бути в межах 119,70 – 120,0 м БС.

Режим пропуску дощових паводків встановлюється у робочому порядку в кожному випадку окремо.

Укргідроенерго і надалі, вживатиме всіх належних заходів, щоб об’єднана енергосистема України не залишилась без мобільного та аварійного резерву потужності, з пріоритетом забезпечення встановлених рівнів води у водосховищах. 

Детальніше із режимами роботи дніпровських та Дністровського водосховища можна ознайомитися за посиланням.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: