Все буде Україна!

На ГЕС Каріба з’являться плавучі сонячні батареї для виробництва електроенергії

На ГЕС Каріба з’являться плавучі сонячні батареї для виробництва електроенергії

21-02-2023
Керівництво найбільшого в світі штучного озера розглядає можливість використання плавучих сонячних панелей для генерації електроенергії після того, як різке падіння рівня води призвело до відключень електроенергії в Замбії та Зімбабве.

Як повідомляє  New Zimbabwe, додавання фотоелектричних потужностей на ГЕС Каріба доповнить станцію понад 2100 МВт, сказав в інтерв’ю Муньярадзі Мунодавафа, головний виконавчий директор Управління річки Замбезі.

За його словами, аналогічна пропозиція розглядається також для сусідньої ущелини Батока, де розробляється інший гідропроєкт.

«Є багато областей, які можуть забезпечити таку сонячну енергію», — сказав Мунодавафа.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, останніми роками інтерес до плавучих сонячних панелей зріс. Адже для їх встановлення не потрібно витрачати кошти на купівлю землі, також вони мають потенціал для зменшення випаровування водних об’єктів. Масштабні проєкти зі встановлення плавучих сонячних панелей заплановано на водосховищах в Індії та Сінгапурі.

Тривала посуха призвела до скорочення виробітку електроенергії на  ГЕС Каріба, внаслідок чого державні енергетичні підприємства Замбії та Зімбабве не змогли задовольнити попит на електроенергію. Через надмірне використання води на початку року, її рівень у водосховищі впав до менш ніж 1 % корисного об’єму. Незважаючи на те, що з січня приплив набирає обертів, станція чутлива до наслідків зміни клімату.

«Зараз усі спостерігають інтенсивні опади, але нижній водозбірний басейн, який мав давати нам більше води, цього не зробив. Все це через зміни клімату», - сказав Муньярадзі Мунодавафа.

Комунальні служби Замбії та Зімбабве ще мають прийняти рішення щодо використання плавучих сонячних панелей і визначити, скільки коштуватиме такий проєкт.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Farmers Review Africa

Поділитися: