Все буде Україна!

На Каховській ГЕС відбулися випробування з аерації води

На Каховській ГЕС відбулися випробування з аерації води

04-09-2019
Апробація методу аерації води відбулась шляхом подачі стисненого повітря до гідроагрегату №6.

Випробування показали, що аерація технічно можлива і вона дає результат. Після експерименту у воді спостерігалося збільшення концентрації розчиненого кисню та зміна інтегрального показника - біохімічного споживання кисню (БПК5). Визначення впливу на хімічні показники стану води проводилося шляхом відбору проб під час експерименту сертифікованою лабораторією та аналізу отриманих результатів.

Результати випробувань будуть враховані в режимах роботи Каховської ГЕС та в проєктній документації на будівництво Каховської ГЕС-2 для території нижче греблі. Саме там спостерігається суттєвий дефіцит кисню у придонних шарах руслової частини до дельти Дніпра включно. Позитивний досвід аерації буде розповсюджено на всі ГЕС Дніпровського каскаду.

Поетапне промислове впровадження аерації води дозволить зробити суттєвий крок у вирішенні проблеми покращення якості води у річці Дніпро.

Наразі готується звіт про експериментально-дослідну роботу та презентація результатів. Слідкуйте за подальшою інформацією у розділі Екологічні проекти.

З деталями екологічного проєкту «Впровадження технології аерації води в гідроагрегатах ГЕС» можна ознайомитись за посиланням.

Довідка:

Аера́ція води́ — збагачення водного середовища киснем за допомогою хімічних, біологічних та механічних методів. У водних екосистемах практикуються переважно механічні засоби аерації води. Серед них, технологія, яка використовується на гідроагрегатах, пройшла  багатостороннє вивчення в лабораторних і промислових умовах і має стійкий позитивний комплексний ефект на хімічні показники і біоту.

Фотогалерея

Поділитися: