Все буде Україна!

На варті збереження довкілля

На варті збереження довкілля

03-08-2022
Укргідроенерго, як і будь-яка сучасна та відповідальна компанія, піклується про природу та прагне зменшити свій вплив на навколишній світ. Одним з пріоритетних напрямків діяльності товариства є організація та проведення еко-заходів, спрямованих на мінімізацію та запобігання негативного впливу на довкілля, орієнтуючись на застосування провідних наукових досягнень. Адаптує їх для нас та реалізує проєкти кандидатка географічних наук, лауреатка премії Президента для молодих вчених за видатні наукові дослідження в напрямку енергетики та екології - Оксана Гуляєва.

Співробітниця Укргідроенерго Оксана Гуляєва в професії понад 20 років. За фахом – магістр з екології та охорони навколишнього середовища.

«Після школи рік працювала гідрологом на озерній станції Новодністровськ. Власне там і відкрила для себе цю цікаву професію. Беручи участь в експедиціях зіткнулася з такими приборами як нівелір, гідрометрична вертушка, батометр Молчанова, диск Секкі... для мене вибір професії був очевидним. Тому, згодом вступила до Одеського державного екологічного університету. І допоки навчалася, все більше переконувалася у правильності свого вибору. Мені подобалось дізнаватись як ті чи інші фактори впливають на довкілля, особливо на водне середовище і головне, як діяти, щоб не нашкодити природі», - розповідає Оксана.

Після закінчення вишу Оксана заглибилась у вивчення водних ресурсів у відділі екологічної гідрології та управління водними екосистемами Інституту гідробіології НАН України. Згодом захистила дисертацію і стала кандидактою географічних наук. Розширила знання у сферах гідрології, водних ресурсів, екології, а також у суміжних напрямках – гідроенергетиці, гідрохімії та гідробіології.

«Просто, умовно, тримати знання в голові чи йти викладачем до вишу - не моє. Шукати перспективи за кордоном також не хотілось. Адже я навчалася у рідній країні і вважаю своїм обов’язком бути корисною тут», - каже Оксана Гуляєва.

Оксана п'ять років працює в Укргідроенерго, очолюючи відділ екологічного супроводу реалізації проєктів. Справа в тому, що будь-який гідроенергетичний об’єкт, який будується або реконструюється, передбачає супровід згідно з законом України «Про оцінку впливу на довкілля» та Державними будівельними нормами України. Супровід полягає в організації належних науково-дослідних робіт, комплексній оцінці впливу, розробці заходів щодо мінімізації впливу та програм екологічного моніторингу.

«Наш відділ допомагає реалізовувати проєкти компанії та орієнтувати їх на збалансоване природокористування й виробництво екологічної енергії. Ми оцінюємо всі ризики, проводимо екологічні дослідження, контролюємо стан компонентів довкілля  і підвищуємо ефективність користування водними ресурсами з урахуванням екологічних вимог. Зараз, на жаль, не можемо проводити деякі польові експедиційні роботи через війну. Але працюємо, розробляємо плани заходів на майбутнє», - говорить співробітниця Укргідроенерго Оксана Гуляєва.

Серед основних проєктів, які супроводжує відділ, це планування та реалізація Канівської ГАЕС, Дністровської ГАЕС, Каховської ГЕС-2 та встановлення гібридних систем.

«Ми досить ретельно та прискіпливо підходимо до процедури оцінки впливу на довкілля. Наприклад, найважливішим етапом для отримання висновку щодо допустимості провадження планованої діяльності Каховської ГЕС-2 – була підготовка якісного звіту. Маючи профільні знання та досвід натурних гідроекологічних досліджень ми тісно співпрацювали з розробниками для визначення тих чи інших впливів та обґрунтування ефективних заходів» - розповідає Оксана.

Протягом 2017-2021 років співробітники відділу були залучені до процесу налагодження транскордонного співробітництва, підвищення ефективності управління водними ресурсами Дністра та оптимізації регламенту весняних екологічних попусків. Окрім того, в рамках реалізації проєкту «Україна-Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго»)» в минулому році за рекомендаціями Світового Банку провели дослідження з оцінки впливу на біорізноманіття на Канівській ГЕС. За результатами роботи фахівці-біологи запропонували заходи для збереження середовищ існування та видів фауни і флори перед будівництвом.

За пропозицією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України сьогодні ведуться додаткові дослідження в частині оцінки впливу Канівської ГАЕС на гідрологічний режим та донні відклади Канівського водосховища. До роботи залучені висококваліфіковані спеціалісти та провідні науковці в сфері математичного моделювання, гідрології та гідрохімії. За результатами проведення гідрологічних досліджень, у разі виявлення негативного впливу, будуть також передбачені заходи спрямовані на мінімізацію  такого впливу під час реалізації проєкту.

Крім того, наразі ведуться організаційні роботи щодо підготовки гідробіологічних науково-дослідницьких робіт транскордонної ділянки Дністра в умовах експлуатації Дністровської ГАЕС.

«Кожний об’єкт – гідроспоруди та їх водойми – є унікальними та дуже різноманітними за функціональними та конструктивними особливостями, тому говорити про загальні тенденції по впливам дуже важко. Загалом всі проєкти Укргідроенерго  узгоджуються зі стратегічним напрямком розвитку гідроенергетики, що практикується у більшості розвинених країн світу на сучасному етапі», – розповідає Оксана Гуляєва.

Будучи лідером у виробництві електроенергії з води, Укргідроенерго значну увагу приділяє контролю стану навколишнього середовища та дотримується позиції бізнесу в стилі eco-friendly.

Все буде Україна!

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах (FacebookTelegramTwitter).

Пресслужба УГЕ

Поділитися: