Все буде Україна!

На засіданні Антикризового енергетичного штабу обговорено результати зміни механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку

На засіданні Антикризового енергетичного штабу обговорено результати зміни механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку

21-09-2020
18 вересня відбулося чергове засідання Антикризового енергетичного штабу, участь у якому взяв головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський.

Основне питання порядку денного – підготовка підприємств теплопостачання до опалювального сезону. 

Відкриваючи засідання Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що Україна готова до осінньо-зимового опалювального сезону на 90%, а запаси палива на ТЕС і ТЕЦ стабільно високі. Очільник Уряду заявив, що для Кабінету міністрів виведення енергетичної галузі з кризи та забезпечення усіх умов для успішної підготовки та проходження зими – пріоритетне завдання.

«Всі українські родини, дитячі садочки, школи та лікарні взимку повинні бути забезпечені теплом. У нас є для цього всі умови. Сьогодні бачимо стабільно високі запаси палива на ТЕС і ТЕЦ, маємо рекордні запаси газу», — зазначив Денис Шмигаль.

 На засіданні Антикризового енергетичного штабу серед іншого обговорено зміни механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії. Як зазначила в. о. Міністра енергетики Ольга Буславець, завдяки змінам вдалося зменшити небаланси для «Енергоатома» і «Укргідроенерго» з 86% до 0%.

«Перехідна модель ПСО, ухвалена Кабміном за поданням Міненерго, передбачає, що НАЕК «Енергоатом» продає близько половини своєї електроенергії для потреб населення в межах спецобов’язків, решту – продає на різних секторах ринку за конкурентними цінами. Ці ж зміни передбачали зменшення частку обов’язкового продажу ПрАТ «Укргідроенерго» з 35 до 30%  в межах ПСО. Оновлення ПСО мало позитивний вплив на державні енергетичні підприємства та функціонування ринку загалом. Змінами ПСО вдалося зменшити обсяги неакцептованих заявок (небалансів) на продаж виробленої НАЕК «Енергоатом» та «Укргідроенерго» електричної енергії з 86% до нуля», – наголосила Ольга Буславець.

Нагадаємо, 5 серпня 2020 року на засіданні Уряду внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 року № 483 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії», якими зменшено обов’язкову частку продажу ПрАТ «Укргідроенерго» в рамках механізму ПСО з 35% до 30%.  

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Міністерство енергетики та захисту довкілля України: Відбулося друге засідання Антикризового енергетичного штабу

Кабінет Міністрів підтримав внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії 

Ігор Сирота: на державному рівні поки що немає комплексного підходу до енергетики

 

 

 

Поділитися: