Все буде Україна!

Енергетична зірка Кам’янського

Енергетична зірка Кам’янського

18-09-2020
Цьогоріч місто Кам’янське відзначає 270-річний ювілей. Місто, розташоване на берегах Кам'янського водосховища, за своїм промисловим значенням може позмагатися з багатьма іншими українськими центрами. Серед підприємств, що сформували долю міста – і Середньодніпровська ГЕС.

Кам’янське вперше згадується у 1750 році у зв'язку з будівництвом церкви. Назва походить від слова «камінь», оскільки в ті часи береги Дніпра були кам'янистими. За даними перепису 1782 року в селі налічувалось близько тисячі жителів. Їхніми основними заняттями були землеробство, скотарство, рибна ловля, промисли. У 1880-х роках, після спорудження залізниці, що проходила поблизу і з'єднувала Донбас з Кривбасом, у Кам'янському починає розвиватися промисловість.

Будівництво найбільшого металургійного заводу – Дніпровського металургійного комбінату у 1887 році дало шалений поштовх у розвитку майбутнього міста. До речі, підприємство до нині входить до шести провідних металургійних комбінатів України.

Протягом 1920-1930-тих років у місті було збудовано декілька потужних промислових підприємств: вагонобудівний, коксохімічний та цементний заводи. У 1935 році у Дніпродзержинську (нині Кам’янське) запущено перший трамвай.

Середньодніпровська ГЕС (до 2016 року – Дніпродзержинська ГЕС) також є ключовим підприємством, що сприяло розвитку міста. Будівництво ГЕС розпочалося в липні 1956. У різні роки в спорудженні станції брали участь від 3,5 до 5,5 тис. працівників. Одночасно з розбудовою ГЕС, розпочалось зведення селища для будівельників та працівників ГЕС, яке отримало назву Дніпробуд. У новому житловому районі міста було зведено та здано в експлуатацію 42,5 тис. м² житла. Побудовано дві школи на 1500 учнів, лікарня, дитячі садки та ясла, клуб, пошта, кафе, стадіон, магазини. Висаджено сотні дерев, кущів та квітів.

Укргідроенерго, ГЕС
Середньодніпровська ГЕС: сучасність та минуле

У грудні 1963 року в експлуатацію були введені два перші гідроагрегати. Останній – восьмий – запрацював на повну у листопаді 1964 року. 3 вересня 1966 року Дніпродзержинська ГЕС була прийнята в постійну промислову експлуатацію постановою Ради Міністрів УРСР.

Саме з появою греблі Середньодніпровської ГЕС, де були прокладені автошлях та залізнична колія, з’явилась можливість освоєння лівобережжя міста. До речі, це була єдина дорожня артерія, яка з’єднувала лівий та правий береги Дніпродзержинська аж до 1994 року.

Вже більш ніж півсторіччя Середньодніпровська ГЕС, як і інші гідроелектростанції Дніпровського каскаду, стоїть на варті енергетичної незалежності України. За ці роки, станція змінилась як ззовні, так і зсередини. Все морально застаріле основне та допоміжне обладнання замінено новим. Наразі триває реконструкція другої черги, проміжний результат якої наразі – це збільшена до 388 МВт потужність ГЕС порівняно з початковою у 352 МВт. Середньорічне виробництво електроенергії станцією становить близько 1,2 млрд кВт⋅год. Загалом, Середньодніпровська ГЕС бере участь у покритті піків графіку навантаження та забезпечує енергетичну стабільність України.

Колектив ГЕС бере активну участь у житті рідного міста, приділяючи багато уваги соціальним та екологічним проектам. Щороку проводиться прибирання узбережжя р. Дніпро, висадження дерев та кущів на лівому березі міста. Гідроенергетики активно беруть участь в благодійних заходах: відвідують дитячі будинки, зоозахисні організації, здають кров на потреби містян. Крім того, з метою заохочення молоді до вивчення технічних наук і ознайомлення з перспективами розвитку гідроенергетики, на станції постійно проводяться екскурсії для всіх бажаючих.

Сьогодні Середньодніпровська ГЕС не лише виробляє електроенергію, але й вирішує проблеми комплексного використання стоку р. Дніпро та забезпечує судноплавні глибини на ділянці Кременчук – Запоріжжя. Використання водосховища комплексне — для енергетики, водного транспорту, зрошування, водопостачання, рибництва і рекреації.

На Середньодніпровській ГЕС працює близько 270 осіб, які є справжніми фахівцями у своїй справі. Проте, Товариство постійно дбає про покращення рівня знань своїх співробітників й надає їм можливість навчатися та проходити курси підвищення кваліфікації. Відповідно до норм Колективного договору Укргідроенерго, для співробітників станції впроваджено програми соціального захисту та створено систему додаткових пільг, що підвищує ефективність діяльності підприємства.

Середньодніпровська ГЕС і надалі працюватиме на благо країни та міста, а також підтримуватиме ініціативи кам’янчан щодо покращення інфраструктури та умов проживання в рідному Кам’янську.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

На Середньодніпровській ГЕС триває реконструкція гідроагрегату №1

Середньодніпровська ГЕС збільшує свої виробничі потужності

Середньодніпровська ГЕС відзначає своє 55-річчя

Фотогалерея

Поділитися: