Все буде Україна!

На засіданні Науково-технічної ради Укргідроенерго обговорили варіанти реконструкції Дністровської ГЕС

На засіданні Науково-технічної ради Укргідроенерго обговорили варіанти реконструкції Дністровської ГЕС

10-02-2021
10 лютого в Укргідроенерго відбулося засідання Науково-технічної ради компанії щодо обґрунтування вибору варіанту реконструкції гідротурбін Дністровської ГЕС.

Під час доповіді заступник технічного директора ПрАТ «Укргідропроєкт» Людмила Калініна оприлюднила порівняльний техніко-економічний аналіз  повної заміни турбін Дністровської  ГЕС на поворотно-лопатеві турбіни з покращеними характеристиками та варіанту повної  заміни гідротурбін станції на турбіни радіально-осьового типу.

«Ми вивчили досвід експлуатації  поворотно-лопатевих турбін на гідроелектростанціях зі схожими характеристиками і дійшли висновку, що вібраційний стан гідроагрегатів на цих станціях  залишає бажати кращого. Тому ми пропонуємо реконструювати гідроагрегати Дністровської ГЕС в контексті заміни гідротурбін на радіально-осьові, які мають низку істотних переваг. Серед іншого – це втричі більша кількість перехідних режимів, що в умовах нового ринку електроенергії теж є істотною перевагою.  До того ж, турбіни радіально-осьового типу більш екологічні й завдають мінімального впливу на довкілля», - зазначила Людмила Калініна.

В свою чергу голова Науково-технічної ради Укргідроенерго Семен Поташник зауважив на тому, що питання екологізації виробництва електроенергії пріоритетне для компанії і Товариство докладає максимум зусиль задля мінімізації негативного впливу гідрогенерації на довкілля.   

«Дністер – транскордонна річка і Укргідроенерго є одним з найбільших водокористувачів в системі водогосподарського комплексу України. Це накладає на Товариство велику відповідальність у використанні водних ресурсів та зобов’язання приділяти значну увагу питанням охорони довкілля. Тому,  плануючи реконструкцію гідроагрегатів Дністровської ГЕС, ми маємо в першу чергу враховувати цей фактор», - заявив голова Науково-технічної ради Семен Поташник.

Головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський підкреслив, що повна заміна поворотно-лопатевих турбін на радіально-осьові на Дністровській ГЕС дозволить збільшити встановлену потужність станції на 10%.

«Серед переваг турбін радіально-осьового типу – збільшення потужності в певних діапазонах регулювання за рахунок збільшення ККД. З огляду на ці та інші  фактори компанія схиляється до варіанту реконструкції гідроагрегатів Дністровської ГЕС з використанням саме цього виду  турбін», - підсумував головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський  після обговорення варіантів реконструкції з учасниками засідання.     

Нагадаємо, 29 вересня в Укргідроенерго відбулося засідання Науково-технічної ради, на якому розпочато обговорення щодо вибору оптимального варіанту реконструкції Дністровської ГЕС.    

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

На засіданні НТР Укргідроенерго обговорено питання реконструкції обладнання 

На Науково-технічній раді Укргідроенерго обговорили перспективи будівництва третьої черги Дністровської 

На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорили заходи з продовження терміну експлуатації ДніпроГЕС ГАЕС та реконструкції Дністровської ГЕС

  

Фотогалерея

Поділитися: