Все буде Україна!

На засіданні НТР Укргідроенерго обговорено питання реконструкції обладнання

На засіданні НТР Укргідроенерго обговорено питання реконструкції обладнання

10-12-2020
10 грудня в апараті управління Укргідроенерго відбулося засідання Науково-технічної ради компанії, на якому обговорено питання переведення гідроагрегату №4 ДніпроГЕС в реконструкцію в зв’язку з виявленими пошкодженнями робочого колеса, а також визначення обсягів реконструкції гідроагрегату №4 Київської ГАЕС за результатами обстеження осередця генератора.

Участь у засіданні засобами селекторного зв'язку взяли представники філій компанії, заводи-виробники енергетичного обладнання та представники генпроєктувальника. 

Доповідаючи з першого питання порядку денного засідання Науково-технічної ради, директор філії «Дніпровська ГЕС» Віктор Кучер зазначив, що при обстеженні робочого колеса гідроагрегату №4, фахівцями виявлено значні пошкодження, зокрема, в зоні примикання лопатей до ступиці й ободу.

«Гідроагрегат №4 знаходиться у капітальному ремонті. При огляді та проведеному неруйнівному контролі робочого колеса ми помітили, що п’ять лопатей мають значні пошкодження, є відкриті тріщини. Геометрія робочого колеса змінилась і його подальша експлуатація неможлива. Окрім того, є пошкодження сполучного поясу у проточній частині гідроагрегату. Тож, аби відновити його працездатний стан, необхідно здійснити комплексну реконструкцію», - зауважив Віктор Кучер.

В свою чергу головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський зазначив, що реконструкція гідроагрегату №4 Дніпровської ГЕС, який було введено в експлуатацію в 1948 році та проведено його часткову реконструкцію в 1999-му – нагальна необхідність, продиктована вимогами часу та технічним станом обладнання.

«Враховуючи те, що гідроагрегат №4 Дніпровської ГЕС із заміною робочого колеса відпрацював більше 20 років в понаднормованих режимах, а також, беручи до уваги стан його електричної, турбінної та проточної частини, пропонується Науково-технічній раді компанії прийняти рішення про переведення гідроагрегату з капітального ремонту в реконструкцію. Філія «Дніпровська ГЕС» має включити в план 2021 року розробку окремого проєкту комплексної реконструкції електричної та турбінної частини гідроагрегату за власні кошти з подальшим проведенням процедури закупівель та виконанням робіт», - зазначив він.

Також на засіданні порушено питання визначення обсягів реконструкції гідроагрегату №4 Київської ГАЕС за результатами обстеження осередця генератора.

«Виконуючи інструментальне обстеження гідроагрегату, фахівцями ДП «Електроважмаш» було проведено комплекс випробувань по статору: випробування на втрати, на геометрію, які виявили значний обсяг пошкоджень та невідповідність нормативам. Фахівці заводу ДП «Електроважмаш» рекомендують повністю замінити залізо обмотки статора під час реконструкції гідроагрегату», - зазначив на засіданні директор департаменту з реалізації проєкту «Реконструкція. ІІ черга» Іван Жданов.

Члени науково-технічної ради компанії підтримали рішення щодо визначення додаткових обсягів реконструкції гідроагрегату №4 Київської ГАЕС.

Нагадаємо, роботи з реконструкції гідроагрегату №4 на Київській ГАЕС виконуються  згідно з Контрактом на реконструкцію гідроагрегатів № 2, 4, 6 за кошти Європейського Інвестиційного Банку та  Європейського банку реконструкції та розвитку.

Як повідомлялося раніше, на Київській ГАЕС після реконструкції введено в експлуатацію гідроагрегат №6.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорили заходи з продовження терміну експлуатації ДніпроГЕС 

Надійність та безпека. На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорено стан споруд ДніпроГЕСу 

На Науково-технічній раді Укргідроенерго обговорили перспективи будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС та реконструкції Дністровської ГЕС

 

 

 

Фотогалерея

Поділитися: