Все буде Україна!

IRENA закликає пришвидшити перехід на відновлювані джерела енергії: гідроенергетика є основою цього переходу

IRENA закликає пришвидшити перехід на відновлювані джерела енергії: гідроенергетика є основою цього переходу

14-12-2020
Міжнародна асоціація гідроенергетики (IHA) об'єдналася з понад 100 провідними учасниками відновлюваної енергетики, членами Коаліції Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), щоб закликати уряди країн світу активізувати свої дії задля досягнення глобальних кліматичних цілей.

Коаліція дій IRENA об'єднала провідних учасників відновлюваних джерел енергії по всьому світу, які мають спільну мету – використання чистої енергії. Так, Коаліція сприятиме глобальному діалогу між державним та приватним секторами для розробки заходів щодо збільшення частки відновлюваних джерел у світовій енергетичній системі та прискоренні глобального переходу на них.

У своїй заяві Коаліція зазначає, що, ставлячи перехід на  відновлювані  джерела енергії в центр економічного відновлення після COVID-19, уряди зможуть підтримати економічну стійкість та водночас досягти глобальних кліматичних цілей. Варто зазначити, що дана заява відповідає попередньому спільному заклику до дій, опублікованому в квітні 2020 року, та повністю узгоджується з рекомендаціями IHA урядам та міжнародним фінансовим установам щодо необхідності прийняття необхідних економічних пакетів, направлених на зростання частки відновлюваних джерел енергії в світовій енергетичній системі.

Намагаючись забезпечити перенаправлення інвестицій на відновлювані джерела енергії, Коаліція дій IRENA закликає уряди країн змінити свої пріоритети шляхом повторної оцінки стимулюючих заходів для забезпечення екологічного відновлення відповідно до глобальних кліматичних цілей. Окрім того, Коаліція закликає надавати пріоритетність відновлюваній енергетиці як ключовій складовій промислової політики та посилити міжнародне співробітництво задля подолання криз, викликаних пандемією Covid-19, визнаючи при цьому відновлювану енергію ключовою частиною.

«Пакети «зелених» економічних стимулів представляють найкращу в історії можливість зробити крок до енергетичного переходу на чисту енергію. Гідроенергетика лежить в основі цього переходу як за рахунок прямого забезпечення чистою енергією, так і забезпечення гнучкості та зберігання змінних відновлюваних джерел енергії. 850 ГВт нових гідроенергетичних потужностей, необхідних до 2050 року для досягнення цілей Паризької угоди, дозволять інвестувати в гідроенергетику до 1,7 трлн американських доларів та створити близько 600 000 кваліфікованих робочих місць протягом найближчого десятиліття», - зазначив генеральний директор IHA Едді Річ. 

Варто зазначити, що IHA також є одним із 100 учасників, які беруть участь в іншій ініціативі IRENA «Рамковій програмі з гідроенергетики», форумі, ініційованому швейцарським урядом для вирішення нагальних проблем і використання потенційних можливостей задля розвитку гідроенергетики та швидшого переходу світу на чисту енергію.

Зокрема IRENA закликала збільшити щорічні інвестиції в гідроенергетику (не враховуючи гідроакумулюючі станції) на 150% – з 22 млрд до 55 млрд американських доларів щорічно до 2030 року. Для розбудови гідроакумулюючих станцій IRENA рекомендує інвестувати додатково 16 млрд американських доларів щорічно.

Окрім того, минулого місяця IHA та Департамент енергетики США ініціювали глобальну ініціативу за участю 11 урядів та понад 70 організацій, спрямовану на вирішення нагальної потреби світу в чистих та надійних маневрових потужностях. Так, протягом наступного року партнери Міжнародного форуму з питань розвитку гідроакумулюючих станцій будуть обмінюватися передовою практикою та узгоджувати пропозиції задля збільшення кількості нових ГАЕС, а також шукати шляхи покращення стійкості та ефективності існуючих.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України визначив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року, до якого потрапила низка перспективних проєктів Укргідроенерго. Серед них – будівництво Каховської ГЕС-2, Канівської ГАЕС та третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5-7 гідроагрегатів, встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії Укргідроенерго, а також друга черга реконструкції ГЕС компанії.

Джерело:  International Hydropower Association

Читайте також:

Як гідроенергетика допомагає зменшити наслідки кліматичних змін

Міжнародне енергетичне агентство: гідроенергетика матиме найбільшу цінність для енергосистем

Для досягнення цілей сталого розвитку щорічно в розвиток гідроенергетики необхідно інвестувати близько 100 млрд американських доларів

Поділитися: