Все буде Україна!

Для досягнення цілей сталого розвитку щорічно в розвиток гідроенергетики необхідно інвестувати близько 100 млрд американських доларів

Для досягнення цілей сталого розвитку щорічно в розвиток гідроенергетики необхідно інвестувати близько 100 млрд американських доларів

25-09-2020
До 2050 року світову гідроенергетичну потужність планується збільшити до 2000 ГВт і цього можна досягти шляхом сталого розвитку. Про інвестиційні тенденції в гідроенергетичному секторі, вплив пандемії Covid-19 на галузь та які важливі рішення мають прийняти уряди країн задля виведення чистого джерела енергії на перший план в енергетичній галузі розповів президент Міжнародної асоціації гідроенергетики (IHA) Роджер Джилл. Інтерв’ю було надано порталу ETEnergyWorld.

Які ключові напрями діяльності такої великої організації як Міжнародна асоціація гідроенергетики?

Наша організація вже понад 25 років представляє гідроенергетичний сектор. 120 країн у всіх регіонах світу є нашими членами, зокрема Канада, Бразилія, Індія, країни Південної Америки та Африки. Головна наша ціль – розвиток стійкої гідроенергетики, при досягненні якої ми розглядаємо всі аспекти,  включаючи екологічні, соціальні та фінансові. Нами проведено великий обсяг робіт з розробки інструментів та застосування передових практик задля стабільного будівництва та розвитку гідроенергетичних об’єктів. Тож Міжнародна асоціація гідроенергетики пропонує практичну допомогу та знання для членів гідроенергетичного сектору.

Гідроенергетика вважається чистим джерелом енергії. Як Ви уявляєте її взаємодію з сонячною та вітровою енергетиками, які наразі становлять більшу частку відновлюваних джерел енергії?

Гідроенергетика є 100% чистою енергією, поряд із вітровою та сонячною. Загалом декарбонізація світової енергетики може бути істотно досягнута лише поєднанням гідроенергетики, вітрової та сонячної енергій. Наприклад, ми задоволені тим, що Індія офіційно визнала гідроенергетику як відновлювану та розбудовує її. Важливо, що також спостерігається зростання потужностей гідроакумулюючих станцій. Це великий крок вперед. Так, відповідно до звіту IHA про стан гідроенергетики за 2020 рік, Індія обігнала Японію, що є п’ятим найбільшим у світі виробником енергії за допомогою гідроелектростанцій з потужністю понад 50 ГВт, при цьому 4700 МВт потужностей припадає саме на гідроакумулюючі станції. Загалом, зростання додаткових гідроенергетичних потужностей у світі робить гідроенергетику енергією 21 століття.

Якими були ключові тенденції зростання гідроенергетичного потенціалу у світі протягом останніх 5-10 років?

Багато хто говорить, що гідроенергетика – це енергетичний ресурс середини та кінця 20 століття. Однак, за останні 20 років ми додали величезну кількість потужностей світовому гідроенергетичному сектору, який сьогодні зріс приблизно на 500 ГВт і становить понад 1300 ГВт. Отже, це дуже сучасний ресурс і він характеризується стійким розвитком. При цьому гідроенергетична галузь прагне дотримуватися міжнародно визнаних передових практик.

Окрім того, ми також віримо, що гідроенергетика може покращити ситуацію з кліматом. До 2050 року гідроенергетичні потужності мають зрости з 1300 ГВт до 2000 ГВт. І цього можна досягти. Тому ми прагнемо допомогти урядам країн створити нормативні рамки для підтримки розвитку гідроенергетики. Варто зазначити, що гідроакумулюючі станції є абсолютно новою тенденцією, проте саме вони можуть негайно реагувати на коливання попиту на електроенергію та більше ефективно й економічно підтримати використання переривчастих джерел відновлюваної енергії, таких як сонячна або вітрова.

Зазначу, що допоміжні послуги від ГЕС та ГАЕС просто ще не отримують достатнього визнання на ринку. Зокрема, в тій же Індії було декілька спроб вирішити проблему на енергоринку.

На жаль, кризи, які виникли внаслідок пандемії COVID-19, дещо призупинили розвиток гідроенергетики, проте ми маємо рухатися далі, висуваючи сталий розвиток на перший план.

Якими були ключові тенденції щорічного інвестування у будівництво гідроелектростанцій у всьому світі та які країни світу найбільше приваблюють інвесторів?

За останні 5 років річний приріст встановленої потужності становив близько 2,1%. Іншими словами, з 500 ГВт, що надійшли за останні 20 років, 100 ГВт було за останні 5 років. У 2019 році відбулося незначне зменшення інвестицій на світовому рівні в гідроенергетику приблизно на 50 млрд американських доларів.

Проблема полягає в тому, що, якщо ми хочемо нарощувати і досягати цілей, які ініціює Міжнародне енергетичне агентство (ІЕА), щорічно в гідроенергетику необхідно інвестувати близько 100 млрд американських доларів. При цьому інвестування має відбуватися при умовах стійкого розвитку, оскільки банки мають бути впевнені в проєктах, на які виділяють кошти. Водночас ці проєкти повинні допомагати розв’язувати соціальні та економічні проблеми, наприклад розвивати інфраструктуру. Ось саме в цьому напряму останні 20 років були визначними для Китаю, Бразилії та Індії.

Важливо також, окрім нових проєктів, залучати інвестиції в модернізацію існуючої інфраструктури. IHA спільно з Азіатським банком інфраструктурних інвестицій визначила 66 гідроелектростанцій в 19 країнах Азії, які можуть отримати вигоду від модернізації, за оціночною вартістю до 13,7 млрд американських доларів. Проведені нами дослідження показують, що Індія та Туреччина – це дві країни з найбільшою гідроенергетичною потужністю, що потребують інвестицій.

Наскільки розвиток гідроенергетики може допомогти у подоланні економічної кризи після пандемії Covid-19?

Немає сумнівів, що енергетична галузь ще не бачила такої нестабільності. Водночас для світу це привід задуматися про пріоритетні питання задля розвитку наших країн після пандемії. Рано чи пізно вона закінчиться, тому ми повинні визначитися, в якому напрямку рухатися далі. Зокрема, розвиток інфраструктури після такої великої кризи є чудовим способом допомогти країнам відновитись. Оскільки в гідроенергетичному секторі цілі довгострокові та масштабні, тому заходи, направлені на відновлення економіки, повинні включати інвестиції у стійку гідроенергетику.

Ми вважаємо, що гідроенергетика як частина енергетичної галузі у поєднанні із сонячною та вітровою енергіями - це найкращий спосіб задовольнити потреби суспільства, в тому числі і в майбутньому. Звичайно, це вимагає переосмислення ринку в цілому та значних інвестицій.

Загалом електроенергія, вироблена гідроелектростанціями, має досить низьку вартість.

В недавньому звіті IRENA зазначається, що електроенергія, вироблена гідроелектростанціями все ще залишається найдешевшою. Наприклад, кВт*год вироблений гідроелектростанціями, які були введені в експлуатацію у 2019 році, коштує менше 5 американських центів. Отже, гідроенергетика є одним з найдешевших джерел електроенергії, а її проєкти мають таку велику вартість через свою масштабність.

Що Ви можете порадити країнам щодо збільшення частки гідроакумулюючих потужностей?

Перш за все, необхідно розробити нові ринкові підходи, які допоможуть визнати гнучкі гідроакумулюючі станції незмінною підтримкою переривчастих джерел відновлюваної енергії, таких як сонячна або вітрова. Інша важлива річ – нам потрібні ринкові ціни в режимі реального часу. Ось два ключових елементи, які допоможуть збільшити гідроакумулюючі потужності.

Джерело: ETEnergyWorld

Переклад та адаптація: Ірина Данилова

Читайте також:

Розвиток гідроенергетики в країнах Південної Америки

Як гідроенергетика допомагає зменшити наслідки кліматичних змін

Поділитися: