Все буде Україна!

Гідроакумулюючі станції є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем

Гідроакумулюючі станції є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем

16-11-2020
Нещодавно за ініціативи Міжнародної асоціації гідроенергетики (IHA) на чолі з Департаментом енергетики США стартував Міжнародний форум з питань розвитку гідроакумулюючих станцій, спрямований на вирішення нагальної потреби світу в чистих та надійних маневрових потужностях.

Фахівці з 11 країн світу (США, Австрії, Бразилії, Естонії, Греції, Індії, Індонезії, Ізраїлю, Марокко, Норвегії й Швейцарії) та 70 організацій, в тому числі Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), розроблятимуть політичні рішення та обмінюватимуться знаннями щодо технічних та ринкових реформ, необхідних для подолання перешкод на шляху до розбудови гідроакумулюючих станцій. До заходу також приєдналися міжнародні фінансові установи, а саме Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), Африканський банк розвитку (AfDB), Азіатський банк розвитку (ADB), Міжамериканський банк розвитку (IDB), наукові організації та провідні енергетичні компанії, такі як EDF, GE Renewable Energy, Voith, Hydro Tasmania та Mott MacDonald. Загалом у першій онлайн-зустрічі взяли участь 200 учасників із 40 країн світу.

«Завдяки цій ініціативі ми маємо можливість допомогти забезпечити наші енергетичні системи необхідними маневровими потужностями і зараз, і у майбутньому, а гідроенергетика з гідроакумулюючими станціями відіграватиме важливу роль у цьому. На сьогодні в США існує кілька проєктів будівництва ГАЕС. Ми сподіваємося, що робота форуму допоможе їх реалізувати та зробити енергомережу майбутнього більш надійною», - зазначив Деніел Р. Сіммонс, помічник секретаря Управління енергоефективності та відновлюваної енергетики Департаменту енергетики США.

Під час заходу доповідачі наголосили на необхідності підвищити обізнаність про переваги гідроакумулюючих станцій, особливо серед тих, хто приймає політичні й фінансові рішення.

«Я вважаю, що нам необхідно терміново підвищити обізнаність про гідроакумулюючі станції та їх життєво важливу роль у переході на чисту енергію. Ми повинні рухатися далі та розбудовувати гідроенергетичну галузь більш високого рівня, аби до її розвитку долучалися уряди світових країн та їх керівники», - підкреслив колишній прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл.

Зі свого боку генеральний директор IHA Едді Річ вказав на те, що у світі існує величезний потенціал для будівництва нових гідроенергетичних об’єктів та модернізації існуючих.

«Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA) зазначає, що для досягнення амбітних глобальних кліматичних цілей гідроенергетична потужність до 2050 року повинна майже подвоїтися. Тому протягом наступного року партнери форуму будуть обмінюватися передовою практикою та узгоджувати пропозиції задля збільшення кількості нових ГАЕС, а також шукати шляхи покращення стійкості та ефективності існуючих», - сказав виконавчий директор IHA Едді Річ.

Гідроакумулюючі станції є ідеальним доповненням до сучасних енергосистем, адже завдяки своїм накопичувальним резервуарам вони забезпечують незрівнянну експлуатаційну гнучкість та негайно реагують на коливання попиту на електроенергію. Саме гнучкість та накопичувальна здатність робить їх більш ефективними та економічно вигідними для підтримки використання переривчастих джерел відновлюваної енергії, таких як сонячна або вітрова. Тому, щоб впоратись із зростаючими вимогами сучасних енергосистем, у стійку чисту гідроенергетику, зокрема, в розвиток ГАЕС необхідно залучати значні інвестиції.

Учасники форуму вирішили створити 3 робочі групи, а саме «Політичні та ринкові рамки», «Сталий розвиток» та «Можливості, витрати та інновації», які впродовж наступних 12 місяців об’єднуватимуть досвід усього світу для роботи та допомоги у вирішенні загальних проблем задля розвитку гідроенергетики.

В Україні на сьогодні існує великий дефіцит маневрових потужностей. Так, найбільша гідрогенеруюча компанія держави Укргідроенерго має на меті побудувати Канівську ГАЕС, яка зможе, зокрема, підвищити надійність і маневреність ОЕС України, зняти перезавантаженість базових станцій у години пік, створити резерв регулювання для підключення генерації за «зеленим тарифом» та створити в енергосистемі країни мобільний аварійний резерв.

Також продовжується будівництво гідроагрегату № 4 Дністровської ГАЕС, пробний пуск якого планується здійснити наприкінці 2020 року. Наразі повністю готова і функціонує перша черга Дністровської ГАЕС у складі трьох гідроагрегатів, загальною потужністю в генераторному режимі 972 МВт. У 2026 році планується введення в роботу гідроагрегату № 5, у 2027 році– гідроагрегату № 6, у 2028 році – гідроагрегату № 7.

Варто зазначити, що Укргідроенерго має багаторічний успішний досвід співпраці зі стратегічними міжнародними організаціями, фінансовими установами, а також провідними світовими компаніями. Так, Товариство працює в напрямку налагодження міжнародних зв’язків гідроенергетиків України з Міжнародною асоціацією гідроенергетики (IHA), Міжнародною комісією з великих гребель (ICОLD) та гідроенергетиками інших країн шляхом участі у різноманітних заходах, проведення спільних семінарів та конференцій, підписання меморандумів про співробітництво, обміну делегаціями з метою залучення додаткових інвестицій в Україну та участі українських підприємств в реалізації проєктів в галузі гідроенергетики в цих країнах.

Укргідроенерго активно співпрацює з австрійською компанією Andritz Hydro, яка є світовим постачальником електромеханічних систем і послуг для гідроелектростанцій і одним із лідерів на світовому ринку обладнання для виробництва гідравлічної енергії. Спільно виконується програма «Трансфер європейських технологій в гідроенергетику України», заходи з популяризації гідроенергетики загалом та реконструкція 3-х гідроагрегатів Дніпровської ГЕС.

Водночас підкреслимо, що Укргідроенерго до реалізації проєкту реабілітації гідроелектростанцій максимально залучає українські підприємства. Так, локалізація коштів, вкладених у реконструкцію – на 75% українська складова.

Минулого року Укргідроенерго підписало Меморандум про співпрацю з німецькою компанією Inpec Engineering GmbH, домовившись про співробітництво у питанні будівництва гідроелектростанцій в Україні.

На початку 2020 року на станціях Товариства відбулася низка робочих нарад консультантів компанії Électricité de France (EDF), фахівців Укргідроенерго та представників підрядної компанії Andritz Hydro. Під час зустрічей обговорювалася низка робочих питань та хід виконання робіт з реконструкції гідроагрегатів на філіях компанії.

Окрім того, у лютому 2020 року консультанти ЄБРР та ЄІБ компанії «Mott MacDonald» відвідали Київську, Канівську, Середньодніпровську та Дніпровську ГЕС, де ознайомилися з поточним станом реалізації контрактів за проєктом «Реабілітація гідроелектростанцій».

Джерело: Міжнародна асоціація гідроенергетики 

Читайте також: 

Як гідроенергетика допомагає зменшити наслідки кліматичних змін

Міжнародне енергетичне агентство: гідроенергетика матиме найбільшу цінність для енергосистем

Європарламент: гідроенергетика відіграє одну із найважливіших ролей в Енергетичній стратегії Європейського Союзу

Поділитися: