Все буде Україна!

Словенія збудує три нові ГЕС на річці Сава

Словенія збудує три нові ГЕС на річці Сава

13-11-2020
Державна енергетична компанія Словенії (HSE) отримала концесію на водокористування в рамках проекту з будівництва трьох гідроелектростанцій у середній частині річки Сава – від Любляни до Сухадолу.

Уряд Словенії заявив, що погодився надати концесію Державній енергетичній компанії (HSE) на використання води для будівництва каскаду ГЕС на річці Сава. У заяві додається, що плани територіального розвитку для гідроелектростанцій Renke, Trbovlje та Suhadol будуть затверджені протягом трьох років.

Загалом же проєкт SRESA передбачає будівництво мережі з 10 гідроелектростанцій уздовж середньої течії річки Сави. Так, ГЕС Ponoviče розміститься безпосередньо перед першими трьома, що будуть збудовані. Інші шість станцій – Kresnice, Jevnica, Zalog, Šentjakob, Gameljne та Tacen знаходитимуться за ними – прямо в столиці Словенії або поблизу неї. Загальна потужність каскаду може досягти 300 МВт.

Раніше HSE заявляв, що може збудувати три нові гідроелектростанції вже до 2030 року. Вартість проєкту становить понад 350 млн. євро.

Крім того, існує проєкт побудови ще восьми гідроелектростанцій у верхній та нижніх частинах річки Сава. За даними Міністерства навколишнього середовища та просторового планування Словенії, загальний потенційний виробіток електроенергії усім каскадом з 18 ГЕС може сягати 1,1 ТВт·год на рік.

Нагадаємо, на сьогоднішній день в найбільшій гідрогенеруючій компанії України – Укргідроенерго також реалізуються інвестиційні проєкти, серед яких будівництво Канівської ГАЕС, трьох агрегатів Дністровської ГАЕС та Каховської ГЕС-2.

Головне фото: проєкт ГЕС Trbovlje (фото: HSE)

Джерело: balkangreenenergynews.com

Читайте також:

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів

Чому важливо розбудовувати гідроенергетику України в умовах глобального потепління

Чому розвиток зеленої енергетики світу неможливий без розбудови гідроенергетики?

Поділитися: