Все буде Україна!

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів

До 2030 року Кабмін планує залучити в енергетичну галузь 50 млрд доларів

10-11-2020
Кабінет міністрів України визначив 30 пріоритетних проєктів економічного розвитку держави до 2030 року, які ляжуть в основу «Національної економічної стратегії 2030».

Про це йдеться в урядовій презентації.

Серед  економічних векторів, які зможуть забезпечити відновлення та майбутнє зростання економіки України - зменшення частки держави в економіці (продовження приватизації), розвиток фінансового сектору, зменшення регуляторного навантаження на бізнес, розвиток інфраструктури в сільськогосподарському секторі, сприятливий податковий та правовий режими для інноваційних та дослідницьких компаній, цифрова економіка, репутація України у світі та посилення торговельної дипломатії, створення економічного підґрунтя для розвитку освіти, медицини, культури та соціальних послуг.

Однією зі стратегічних цілей розвитку економіки України до 2030 року є забезпечення повної енергетичної незалежності держави та інтеграція енергетичного сектору в європейський простір.  Державна політика в енергетичному секторі найближчими роками сфокусується на забезпеченні функціонування розумної, модернізованої та надійної енергосистеми, яка повністю задовольняє вимоги та потреби кінцевих споживачів, а також забезпеченні  функціонування вільних, ефективних та конкурентних ринків. Окрім того, зусилля Уряду будуть спрямовані на підвищення енергоефективності  та забезпеченні  екологічності енергетичного сектору.

Однією із стратегічних цілей розвитку економіки України до 2030 року є залучення в розвиток енергетичної системи 40 млрд доларів та 10 млрд доларів у відновлювальну енергетику. Документом передбачено  доведення  частки  ВДЕ у структурі генерації  до 25% загального виробітку.

Разом з тим, як зазначається в презентації, українські державні та комунальні підприємства все ще є менш ефективними за європейські, адже більшість ДП працюють за застарілою організаційною формою. Корпоратизація ж державних підприємств  - ключ до прибутковості.   На найбільших держпідприємствах країни вже  ініційовано процес корпоратизації, затверджені політики власності 8 з 10 найбільших ДП. Незалежні наглядові ради сформовано на семи держпідприємствах - Нафтогазі, Укрзалізниці, Укренерго, Укргідроенерго, АМПУ, аєропорті Бориспіль та Укрпошті. Корпоратизація найбільших державних компаній  вже дала відчутний економічний ефект – на підприємствах, де була змінена організаційна структура, зріс коефіцієнт рентабельності власного капіталу (RoE).

Так в Укргідроенерго у 2017 році показник рентабельності власного капіталу складав 7,1 % , а в 2019-му 12,5%.  Показник EBІTDA за підсумками 2019 року склав  4 109,2  млн грн, а чистий прибуток 3 222, 6 млн грн.

Протягом багатьох років ПрАТ «Укргідроенерго» є сумлінним платником податків. В 2019 році ПрАТ сплатило в повному обсязі свої зобов’язання до бюджетів усіх рівнів в сумі 3 228,4 млн. грн, в тому числі дивідендів на державну часту акцій – 1 100,5 млн. грн. За підсумками роботи 9 місяців 2020 року Товариство сплатило в повному обсязі свої зобов’язання до бюджетів усіх рівнів – 2 845,2 млн. грн., в тому числі дивідендів на державну часту акцій – 966,8 млн. грн.

Нагадаємо, у березні 2017 року Кабінетом Міністрів України була започаткована реформа корпоративного управління, яка передбачала введення незалежних органів управління стратегічними державними підприємствами, одним з яких є ПрАТ "Укргідроенерго". Наказом профільного міністерства було  затверджено Кодекс корпоративного управління ПрАТ "Укргідроенерго", який було розроблено на основі принципу розмежування функцій держави як регулятора та як суб'єкта управління Товариством, як це передбачено в Керівних принципах ОЕСР з корпоративного управління для підприємств з державною часткою власності. В подальшому було сформовано  Наглядову  раду  компанії, перше засідання якої відбулося 22 липня 2019 року.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також:

Кабмін знизив норматив відрахування прибутку на виплату дивідендів для Укргідроенерго до 30%

Кабмін затвердив фінансовий план Укргідроенерго на 2020 рік 

Укргідроенерго забезпечило сплату дивідендів до держбюджету

 

Поділитися: