Все буде Україна!

Надійність та безпека. На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорено стан споруд ДніпроГЕСу

Надійність та безпека. На науково-технічній раді Укргідроенерго обговорено стан споруд ДніпроГЕСу

18-04-2019
17 квітня в апараті управління Укргідроенерго відбулося чергове засідання науково-технічної ради за участі провідних фахівців гідроенергетичної та гідротехнічної галузей.

У заході взяли участь топ-менеджери Укргідроенерго, директори та головні інженери філій компанії, фахівець Світового банку, представники проектно-дослідницьких установ та підрядних організацій, зокрема, Укргідроепроекту, Енпаселектро, Енергоінжпроекту та Запоріжгідросталі.

Засідання ради відкрив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. Він побажав учасникам зустрічі плідної праці, та висловив переконання, що засідання науково-технічної ради Укргідроенерго надасть учасникам наснаги для прийняття важливих рішень, а гідроенергетиці України — новий імпульс для розвитку.

Основним питанням, винесеним на розгляд НТР стало продовження строків експлуатації Дніпровської гідроелектростанції. У ході засідання було обговорено поточний стан гідротехнічних споруд Дніпровської ГЕС, її окремих конструкцій та елементів, а також прийнято рішення щодо необхідності розробки завдання на проектування техніко-економічного обґрунтування  проекту їх реконструкції.

«Питання стану гідротехнічних споруд ДніпроГЕСу на сьогодні надважливе. Це наш флагман, якому невдовзі виповниться 100 років і ми маємо зробити все від нас залежне, аби продовжити безпечну експлуатацію станції», - зазначив під час засідання голова Науково-технічної ради Укргідроенерго Семен Поташник.

Заступник технічного директора з науково-технічної роботи Укргідропроекту Юрій Ландау зазначив, «що споруди напірного фронту Дніпровської ГЕС знаходяться в нормальних експлуатаційних умовах. Можна констатувати, що на сьогодні у споруд існує ресурс для продовження терміну експлуатації на 30-40 років. І це дуже важливо».

В свою чергу, генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота наголосив на необхідності забезпечення експлуатаційної надійності гідротехнічних споруд на станціях компанії.

«Питання безпеки на наших станціях – це пріоритет. Забезпечення надійного функціонування гідротехнічних споруд є для нас стратегічним. З урахуванням потенційних ризиків, ми маємо розробити ТЕО для їх реконструкції з залученням низки проектно-технічних установ. І ми продовжуватимемо працювати у цьому напрямку», - зауважив він.

Під час обговорення подальших планів розвитку, старший спеціаліст з питань енергетики Світового банку Дмитро Глазков зауважив, що міжнародна фінансова інституція і надалі залишатиметься надійним партнером Укргідроенерго та підтримуватиме ініціативи щодо реконструкції виробничих потужностей компанії.

«Ми плідно співпрацювали з Укргідроенерго під час першої та другої черги реконструкції гідроелектростанцій. До 2016 року ми всі разом виконали великий та важливий обсяг роботи: були реконструйовані ГЕС, закуплені компоненти безпеки дамб. Ми, як фінансова інституція, підтримуємо розвиток та надаємо технічну підтримку. Ми готові вам запропонувати співпрацю й під час третьої фази реконструкції – це продовження реконструкції гідроагрегатів, реконструкція гідроспоруд. Ми готові вас підтримувати як фінансово, так і технічно», - зауважив Дмитро Глазков.

Під час засідання науково-технічної ради були також розглянуті плани будівництва сонячних електростанцій на території Канівської ГЕС, Кременчуцької ГЕС, Дністровської ГЕС та Дністровської ГАЕС.

Окрім того, членами НТР було затверджено проект документу «Норми трудовитрат на розробку спеціальної проектно-конструкторської документації нестандартизованого механічного обладнання та спеціальних сталевих конструкцій гідротехнічних споруд», а також розглянуто пропозиції щодо доцільності подальшого проектування й будівництва рибоходів на Каховському гідровузлі.

Прес-служба Укргідроенерго

 

Фотогалерея

Поділитися: