Все буде Україна!

Начальник ДніпроГЕС-2 Юрій Голубцов: «Завдяки реконструкції гідроагрегату №14 загальна встановлена потужність станції виросте на 7,5 МВт»

Начальник ДніпроГЕС-2 Юрій Голубцов: «Завдяки реконструкції гідроагрегату №14 загальна встановлена потужність станції виросте на 7,5 МВт»

09-12-2021
На ДніпроГЕС-2 триває другий етап реконструкції, який, серед іншого, передбачає модернізацію гідроагрегату №14. На разі виконано значний обсяг робіт.

Реконструкція обладнання дозволить продовжити термін його експлуатації, а також підвищить екологічні стандарти. Окрім того, виконання робіт з модернізації устаткування сприятиме зростанню робочої потужності станції.

Про перебіг робіт розповів начальник Дніпровської ГЕС-2 Юрій Голубцов.

- Юрію Юрійовичу, чим викликана необхідність реконструкції обладнання на ДніпроГЕС-2?

- Перший гідроагрегат Дніпровської ГЕС-2  введено в експлуатацію наприкінці 1974 року. У 1980 році відбувся пуск  останнього, восьмого гідроагрегату потужністю 112,5 МВт. Саме тоді сумарна потужність обох станцій Дніпровської ГЕС сягнула 1 538,2 МВт. За час свого існування станція безупинно працювала, забезпечуючи Об’єднану енергосистему країни цінною балансуючою енергією. Попри ремонтні роботи, які виконувалися за відповідним регламентом, станція не могла перешкодити поступовому старінню основного технологічного обладнання. На початку 2007 року виникла необхідність в реконструкції та заміні обладнання на ДніпроГЕС-2. Під час модернізації устаткування  було замінено 97 одиниць електрообладнання, зокрема силових трансформаторів, роз’єднувачів, елегазових вимикачів та трансформаторів струму й напруги. Також було замінено чотири головних трансформатори, виконано великий обсяг робіт із заміни застарілого електротехнічного та гідромеханічного обладнання.

 Основною метою реконструкції є продовження терміну експлуатації станції, збільшення потужності та надійності її обладнання. Проєкт модернізації та реконструкції передбачає в собі модернізацію силового електричного та турбінного обладнання. Загалом реалізація проекту ІІ-черги реконструкції дасть можливість збільшити потужність ДніпроГЕС-2 на 63,5 МВт

- Розкажіть, будь ласка, як реконструкція розв'язує екологічні проблеми?

- Турбота про екологію для нас – пріоритетне завдання. Дбайливе природокористування відбувається завдяки впровадженню передових наукових досягнень, впровадження нових технологій виготовлення та встановлення сучасного обладнання. Наприклад,  змінюється конструкція робочого колеса, що унеможливлює потрапляння турбінних олив у річки.

ГА 14

- Як на сьогодні проходить процес реконструкції гідроагрегату №14? 

- Роботи ведуться фахівцями українських заводів-виробників гідроенергетичного обладнання за міжнародним контрактом. Генпідрядник –Українські енергетичні машини. Виконавець монтажних робіт – Дніпро-СГЕМ. Реконструкція фінансується коштом Європейського банку реконструкції та розвитку, а також Європейським інвестиційним банком.  

На сьогоднішній день на  гідроагрегаті виконані роботи із заміни камери робочого колеса, змонтовано нову поворотно-лопатеву турбіну, вал турбіни, встановлено направляючий апарат, кришку турбіни та насоси оливо-напірної установки. Після закінчення встановлення майданчика-перекриття у розточці статору генератора відбудеться монтаж обмотки статора генератору. Заводами- виробниками виконана поставка генераторного обладнання, а саме: деталей кріплення спиць остова ротора та комплект вимірювальних приладів.  Також паралельно виконуються роботи з монтажу трубопроводу і обладнання на кришці турбіни.

Роботи з реконструкції гідроагрегату №14 на Дніпровській ГЕС-2 мають завершитись у 2023 році з загальним підвищенням  потужності станції на 7,5 МВт.

Пресслужба ДніпроГЕС

Читайте також: 

Історія Дніпровської ГЕС: проєктування, будівництво, відновлення та сьогодення

Дніпровську ГЕС готують до комплексної реконструкції

Реконструкція ДніпроГЕСу – пріоритетне завдання Укргідроенерго

 

 

Поділитися: