Все буде Україна!

Належна робота служби охорони праці на гідроелектростанціях – запорука збереження здоров’я співробітників

Належна робота служби охорони праці на гідроелектростанціях – запорука збереження здоров’я співробітників

26-04-2024
охорона парці
З нагоди Всесвітнього дня охорони праці, який проходить під гаслом «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату» з 22 по 29 квітня на Кременчуцькій ГЕС організовано і проведено низку заходів спрямованих на обстеження та цільові перевірки стану безпеки на філії та охорони праці.

На Кременчуцькій гідроелектростанції службу охорони праці вже 12 років очолює Сергій Кайлов. Пріоритетом у завданнях, які поставлено на службу, керівник підрозділу вважає, перш за все, піклування про здоров'я та життя людей. На філії в пріоритеті гасло – «Людина, яка прийшла на підприємство, повинна вийти після роботи здоровою та неушкодженою».

Гідроелектростанція - це підприємство, де експлуатуються складні технічні машини, конструкції, механізми, обладнання. Тут виконуються роботи підвищеної небезпеки. І фахівці, які обслуговують все це устаткування повинні мати відповідну кваліфікацію проходити щорічні навчання та перевірку знань з охорони праці. Такі високі вимоги обумовлені завданням підприємства щодо забезпечення надійним виробітком електроенергії. Виробничі завдання поєднуються з основним завданням підприємства – не завдавати шкоди життю та здоров'ю працюючих.

В умовах війни день охорони праці набуває особливого значення. У той час, коли країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Підвищення  уваги працівників і керівництва підприємства до питань безпеки і гігієни праці, впровадження найефективніших практик для забезпечення безпеки на виробництві є гідними чинниками сучасного цивілізованого виробничого середовища.

«Зміна погодних умов значно впливає на умови праці, збільшуючи професійні ризики для працівників. Тепловий стрес, забруднення повітря, УФ-випромінювання та інші екстремальні погодні явища стають частішими, підвищуючи ризик професійних захворювань. І ми, як представники служби охорони праці, забезпечуючи безпечну і здорову працю, повинні враховувати і цей чинник. Адже спільні зусилля в цьому напрямку дадуть свої позитивні результати, - зосередив увагу начальник служби охорони праці Кременчуцької ГЕС Сергій Кайлов. – Я вважаю, що завдання нашої служби полягає і в тому, щоб наші співробітники розуміли, що уникнення нещасних випадків, насамперед, залежить і від особистої відповідальності кожного. Роз'яснення та контроль за дотриманням цих правил звичайно ж лежить на фахівцях служби охорони праці».

Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме, коли знижується увага працівника. Це як правило відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою, в т.ч. внаслідок впливу кліматичних змін на організм людини. На жаль, через недбальство виконавця робіт, правила з охорони праці часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.

 Паралельно з постійними заходами, які систематично проводяться на станції (інструктажі з організації безпечної роботи працівників під час воєнного стану, залучення співробітників до процесу формування системи охорони праці) службою охорони праці протягом тижня підготовлено та поширено буклети «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату». Також організовано та буде визначено по філії найбезпечніше робоче місце, виробничий підрозділ, кращий за показниками безпеки праці. Під пильним контролем фахівців стан приміщень захисної споруди та тимчасового перебування працівників під час сигналу «Повітряна тривога». Серед іншого на підприємстві за сприяння профспілкового комітету проведено конкурс дитячих малюнків на тему: «Охорона праці  очима дітей в умовах зміни клімату».

За результатами тижня з охорони праці по філії буде узагальнено наказ із розробленими заходами, які в подальшому на підприємстві будуть втілюватись в життя.

 Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Поділитися: