Все буде Україна!

Представники Укргідроенерго обговорили проблеми та перспективи ринку допоміжних послуг

Представники Укргідроенерго обговорили проблеми та перспективи ринку допоміжних послуг

25-04-2024
Energy club
Вирішення проблеми заборгованості на балансуючому ринку, ринкове ціноутворення на допоміжні послуги та розвиток галузі в умовах війни – теми, що обговорювалися представниками енергетичного сектору на форумі «Energy Talk Show Electricity Market 2024», організованому Energy Club.

Представники Укргідроенерго взяли участь в обговоренні низки питань щодо функціонування українського ринку електричної енергії в складних сучасних умовах. Було представлено дві панелі дискусій, перша з яких присвячена балансуючому ринку, ціноутворенню на ринку «на добу наперед» та проблемі погашення заборгованостей. Друга - питанню допоміжних послуг та комерційному обліку.

До другої панельної дискусії з питань допоміжних послуг та ринку електроенергії в умовах війни долучився директор департаменту з комерції Укргідроенерго Олександр Рохварг, де виділив два головні аспекти проблематики:

«Інвестори, а отже і нові, так необхідні для енергосистеми проєкти, будуть, якщо буде забезпечена їх прибуткова робота на ринку електричної енергії. А для забезпечення рентабельності сучасних проєктів, в тому числі й ефективного розвитку галузі в умовах війни, необхідно вирішити низку питань, що впливають на умови функціонування українського ринку електроенергії.

По-перше, створити оптимальні ринкові умови, тобто, забезпечити вільне та конкурентоспроможне функціонування ринку допоміжних послуг. НКРЕКП обмежила ціни на ринку допоміжних послуг на рівні 2022 року, це не дає можливості для вільного ціноутворення і, відповідно, розвитку ринку.

По-друге, необхідно вирішити питання із заборгованістю на балансуючому ринку. Оскільки довготривала заборгованість, а в нашому випадку вже більше 15 місяців, відлякує потенційних інвесторів. При таких умовах, перевага буде у міжнародних проєктів, а не українських», - зауважив він.

«Отже, якщо ми хочемо отримати додаткові потужності в енергосистемі України, що зокрема дозволить збільшити дефіцитну пропозицію допоміжних послуг та енергії для балансування, необхідно прибрати обмеження цін на ринку допоміжних послуг та вирішити питання із заборгованістю на балансуючому ринку», - зазначив Олександр Рохварг, додавши:  «Укргідроенерго розробляє нові проєкти і ми розуміємо: щоб знайти потенційних інвесторів, треба вирішити ці важливі питання, що стоять перед нами на даний момент».

Учасники дискусії звернули увагу, що допоки не будуть вирішені поточні питання, які ускладнюють функціонування ринку електричної енергії в Україні, буде надто складно прогнозувати розвиток енергетичної галузі, особливо в умовах війни.

Пресслужба Укргідроенерго 

 

Фотогалерея

Поділитися: