Все буде Україна!

Наталія Кошман: «Мені подобається працювати на гідроелектростанції, адже поряд зі мною професіонали»

Наталія Кошман: «Мені подобається працювати на гідроелектростанції, адже поряд зі мною професіонали»

02-03-2021
У сучасному світі не залишилось сфер діяльності, де б жінки не працювали нарівні з чоловіками. Жінка все частіше руйнує стереотипи, доводячи, що може виконувати чоловічу роботу не гірше, а подекуди навіть краще представників сильної статі. І гідроенергетика не виняток. У галузі, яка зазвичай вважається чоловічою сферою, жінки досягають успіхів на багатьох фронтах.

Тож до свята весни та жіночності ми підготували серію публікацій про жінок в гідроенергетичній галузі.

І перша наша розповідь про провідного фахівця з комерційної діяльності виробничо-технічного відділу Кременчуцької ГЕС Наталію Кошман. Ми привідкриємо завісу професійного шляху цієї тендітної жінки, якій під силу чоловіча професія.

Наталія Кошман народилася 29 липня 1976 року у місті Світловодськ. І, можливо саме народження дівчинки в родині гідроенергетиків (дідусь працював на Кременчуцькій ГЕС начальником економічного відділу) «запрограмувало» її шлях у цю галузь. В школі дівчинці легко давалися точні науки, вона з легкістю розв'язувала складні математичні завдання. Після отримання атестату про середню освіту Наталія вступила на заочне відділення Світловодського технікуму радіоприладобудування.

«Мама померла, коли мені було 8 років. Мене виховувала бабуся. Фінансове становище родини було непростим, а мені хотілося продовжити навчання. Тому я і вирішила: паралельно з навчанням буду працювати. Так в моєму житті з'явилася Кременчуцька ГЕС», - відверто зізнається Наталія.

У 1993 році з посади оператора електронно-обчислювальних машин розпочався її трудовий шлях на станції. Швидко промайнули три роки. Старанність та наполегливість молодої співробітниці помітили і перевели жінку на посаду техніка виробничо-технічного відділу. Одразу виникла потреба у підвищенні рівня знань і Наталія вступає (без відриву від виробництва) до Кременчуцького державного політехнічного інституту. Тему дипломної роботи обирає в «унісон» проведенню І черги реконструкції Кременчуцької ГЕС - «Розрахунок економічної ефективності впровадження елегазових вимикачів на підстанції ВРП 330/154 кВ». Отримавши диплом, Наталія Кошман вже обіймає посаду інженера виробничо-технічного відділу Кременчуцької гідроелектростанції. Цей виробничий підрозділ є одним з найважливіших на станції, адже тут народжується і формується технічна політика експлуатації гідроелектростанції. Відділ працює під керівництвом головного інженера і спільна робота технічного персоналу дає свої позитивні результати щодо успішної та безаварійної експлуатації ГЕС.

Під час проведення І етапу реконструкції ГЕС молода інженерка бере активну участь у впровадженні на станції автоматизованої системи комерційного обліку електричної енергії (АСКОЕ). Ця система полегшила та вдосконалила  роботу, спрямовану на облік електричних балансів станції. В компетенції інженерних працівників також обробка даних по контрольним вимірам електричних навантажень станції, підготовка звітності, формування та передача  макетів погодинного обліку електроенергії, введення ремонтної кампанії.  

«Крім того, інженер має достовірно і своєчасно вести розрахунок та контроль за технічними показниками роботи філії – виробітку електроенергії, робочої потужності, водно-енергетичних показників станції, вчасно виявляти відхилення показників та вживати заходи з їх покращення», - розповідає Наталія Кошман.

Наразі Наталя обіймає посаду провідного фахівця з комерційної діяльності виробничо-технічного відділу Кременчуцької ГЕС. Її ранок розпочинається з аналізу макетів АСКОЕ.

«Знаєте, я щоранку відчуваю потребу у «спілкуванні» з цифрами. Я з ними на «ти»,- посміхається Наталія Володимирівна,- я їх аналізую, перевіряю. І вже на підставі даних, які надає система, веду розрахунок балансу електричної енергії за попередню добу. Враховуючи спрямованість сучасного ринку електроенергії, ми надаємо інформацію, яка  в подальшому стає складовою великого ланцюга якісного продукту Об'єднаної енергосистеми країни»,- резюмує фахівець.

Допитливість, уважність, відповідальність - ці професійні якості повинні бути притаманні кожному співробітнику гідроелектростанції, а надто - інженерному персоналу. Саме так вважає провідний фахівець з комерційної діяльності ВТВ Кременчуцької ГЕС Наталія Кошман. Вона закохана у професію, якій віддала 27 років свого життя. Наталія Володимирівна з вдячністю згадує своїх наставників, адже саме вони прищепили любов до станції та стали першими, хто давав знання про гідроенергетику.

«Мені подобається працювати на гідроелектростанції, поряд зі мною професіонали. Я єдина жінка у відділі, але ми розуміємось, допомагаємо один одному, обмінюємося досвідом і, як результат, стаємо кращими у нашій спільній справі. Напередодні відзначення Міжнародного жіночого дня, я хочу привітати чарівних жінок нашої компанії зі святом весни. Хочу побажати всім жінкам-гідроенергетикам успіхів, безпечної роботи та сонячних посмішок на обличчях. А собі бажаю ще довго радіти з того, що працюю на такій прекрасній станції, як Кременчуцька ГЕС»,- підсумувала Наталія.

 

                                                   Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Голова Кіровоградської облдержадміністрації відвідав Кременчуцьку ГЕС 

Кременчуцька ГЕС: протягом 2020 року реалізовано ряд важливих проєктів по реконструкції 

Головний інженер Кременчуцької ГЕС Віктор Василенко: «Я жодного разу не пошкодував, що пов'язав своє життя з гідроенергетикою»

Поділитися: