Все буде Україна!

Кременчуцька ГЕС: протягом 2020 року реалізовано ряд важливих проєктів по реконструкції

Кременчуцька ГЕС: протягом 2020 року реалізовано ряд важливих проєктів по реконструкції

04-01-2021
Кременчуцькій ГЕС належить особливе місце у комплексному використанні енергетичних ресурсів річки Дніпро, оскільки вона має найбільше водосховище і є другою за потужністю гідроелектростанцію Дніпровського каскаду. Про важливі та основні події, які мали місце на станції у 2020 році, розповів директор філії Сергій Яременко.

Як відомо, головне призначення гідроелектростанцій – знімати піки навантаження в енергетичній системі України, адже саме гідроагрегати, що мають здатність включатися в роботу за лічені хвилини, можуть найшвидше та найкраще компенсувати дефіцит енергетичних потужностей. Тож, завдяки ГЕС і ГАЕС в енергосистемах зберігається відповідна необхідна потужність, що забезпечує безперебійну роботу промислових підприємств та потреби звичайних громадян. Кременчуцька ГЕС, встановлена потужність якої становить 700,4 МВт, відіграє значну роль в Об’єднаній енергетичній системі України. Водночас станція щороку економить 900 тис. тонн вугілля та без додаткових витрат збільшує виробництво електроенергії на нижче розташованих ГЕС до 1,0-1,5 млрд кВт*год в залежності від річного стоку Дніпра.

Цей рік був досить посушливим. Як у таких умовах підприємство виконувало свої функції?

Дійсно, цей рік був маловодним. Хоч весняного паводку фактично не було, ми повністю впоралися зі своїм завданням: станція працювала і працює в сталому режимі, без аварійних чи надзвичайних ситуацій. Варто зазначити, що цьому сприяє чітко налагоджена робота інженерної служби, яка слідкує за експлуатацією устаткування. На станції за графіком відбувається поточний ремонт усього обладнання – і гідромеханічного, і електротехнічного. Так само, за графіком, проводяться планові капітальні ремонти.

Наразі на станції проводяться якісь ремонтні роботи? 

Так, звичайно. Ще з 1995 року Кременчуцька ГЕС знаходиться в процесі реконструкції. Це був перший етап робіт, який завершився у червні 2002 року. Нині триває другий етап.

Під час виконання першого етапу реконструкції було замінено вимикачі на сучасні елегазові, роз’єднувачі, комплекти трансформаторів струму і напруги, системи збудження генераторів, регулятори швидкості обертання агрегатів та системи управління без збільшення потужності станції. Саме тоді було впроваджено Автоматизовану систему контролю безпеки гідротехнічних споруд, що значно підвищило надійність станції.

А реконструкція гідроагрегатів проводилася?

Вже в рамках реалізації другого етапу було реконструйовано п’ять гідроагрегатів. Це дало змогу збільшити потужність станції. Також було встановлено дизель-генератор, який дасть змогу забезпечити власні потреби станцій під час аварійного відключення енергосистеми та відновити живлення в мережі ВРП 330/154 кВ. Окрім того, ми здійснили заміну застарілого обладнання, яке не увійшло в першу чергу реконструкції.

Укргідроенерго, ГЕС
Сергій Яременко, директор Кременчуцької ГЕС

А за які кошти здійснюються ці роботи?

В основному роботи по реконструкції проводяться за рахунок кредитних коштів Світового банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Також багато робіт здійснено за власні кошти підприємства.

Економічна криза 2020 року якось позначилася на ваших планах щодо проведення подальшої реконструкції ГЕС?

Звичайно, рік був досить складним. Проте, незважаючи на всі труднощі, ми продовжуємо реалізовувати проєкт реконструкції та модернізації обладнання на станції. Наприклад, якщо говорити про планові роботи, то протягом 2020 року проведено ремонтні роботи по допоміжному обладнанню, повністю замінено мережу водопостачання, яка підходить на станцію і до якої приєднаний судноплавний шлюз. Також здійснено заміну каналізаційного напірного колектору від станції до точки скиду в міську каналізаційну мережу та встановлено нову систему протипожежної автоматики. Окрім того, було введено в експлуатацію систему раннього виявлення та оповіщення про надзвичайні ситуації на об’єкті. Ця система, у випадку надзвичайної ситуації, передає в автоматичному режимі сигнал на диспетчерський пункт у міста Кропивницький та Кременчук.

У 2020 році виконано важливий проєкт по автоматизації системи контролю за станом греблі. Цю роботу ми плануємо продовжити і в наступному році. Все це проводиться задля безпечної роботи Кременчуцької ГЕС.

Проте, я вважаю, початок робіт в рамках міжнародного проєкту з реконструкції двох гідроагрегатів –  це найважливіша подія року для станції. Дані роботи також виконуватимуться за кошти Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку. Так, буде встановлено нові генератори українського виробництва збільшеної потужності, а чотирилопатеві турбіни буде замінено на п’ятилопатеві. Все це в цілому підвищить надійність та ефективність роботи гідроагрегатів.

Ще зазначу, що наразі паралельно тривають роботи по підготовці тендерної документації на заміну існуючого вантажопідйомного обладнання та розробляється проєктно-кошторисна документація по заміні існуючих систем електричних захистів. А ось на заміну гідромеханічного обладнання та інших допоміжних систем вже було проведено тендери.

Для чого взагалі проводиться така масштабна реконструкція?

Основна мета реконструкції – продовження строку експлуатації ГЕС в цілому. Ну, і звичайно, збільшується її потужність, виробіток, надійність та поліпшується якість виробленої електроенергії за рахунок вдосконалення системи управління й створення сучасних умов праці.

Загалом, хочу підкреслити, що фахівці Кременчуцької ГЕС та Укргідроенерго в цілому усвідомлюють відповідальність своєї роботи, тому роблять все для того, аби електропостачання в Україні було безперебійним, а експлуатація гідроспоруд – безпечною.

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також:

На Кременчуцькій ГЕС триває реконструкція гідроагрегату № 4

Кременчуцька ГЕС: капітальний ремонт обладнання задля нових перспектив

Елегазові вимикачі на Кременчуцькій ГЕС: в ногу з технічним прогресом

Поділитися: