Все буде Україна!

Елегазові вимикачі на Кременчуцькій ГЕС: в ногу з технічним прогресом

Елегазові вимикачі на Кременчуцькій ГЕС: в ногу з технічним прогресом

19-08-2020
19 серпня на Кременчуцькій ГЕС після капітального ремонту введено в експлуатацію елегазові вимикачі блоку Т2, а з 20 серпня до 10 вересня, після проведення випробувань, буде введено в експлуатацію вимикачі блоку Т1.

Для успішної експлуатації обладнання на Кременчуцькій ГЕС проводяться сервісні обслуговування (капітальні ремонти) високовольтних елегазових вимикачів із заміною контактних частин. Роботи виконуються як власними силами, так із залученням іноземних фахівців (представників компаній-виробників). З 29-ого липня на Кременчуцькій ГЕС проводиться капітальний ремонт високовольтних елегазових вимикачів блоків Т1,Т2 типу HGF115/2B. Роботи виконуються за допомогою іноземного фахівця, представника швейцарського сервісного центру «General Electric» та фахівця українського ТОВ «Сервісний Центр-Львів».

На філії «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго використання елегазових вимикачів розпочалось наприкінці 90-х років минулого століття, коли було проведено І-ий етап реконструкції електричних повітряних вимикачів. За цей період в рамках реконструкції виконано заміну блочних та лінійних  вимикачів напругою 330кВ та 154кВ на елегазові вимикачі. Наразі триває VI-ий етап реконструкції. 

Елегазові вимикачі, які  складають основу ринку високовольтних вимикачів відрізняються своєю компактністю та універсальністю. Розуміючи перевагу щодо експлуатації таких приладів на Кременчуцькій ГЕС, починаючи з 1997 року, встановлено 22-і одиниці елегазових вимикачів. По-перше, як зазначають фахівці, елегаз (SF6), як діелектрик, має високий рівень електроізоляції і, при дотриманні правил експлуатації, не втрачає своїх властивостей, як оливи. Крім цього, елегазові вимикачі високонадійні, мають високу вимикаючу здатність, невеликі габаритні розміри і масу. Вони безпечні в роботі- з високим рівнем захищеності від вибуху та загорання.

Елегазові вимикачі є сучасними комутаційними апаратами, які мають суттєві переваги у порівнянні з масляними та повітряними вимикачами і завдяки чому мають широке застосування на гідроелектростанціях найбільшої в Україні енергогенеруючої компанії Укргідроенерго. Використання цих вимикачів позитивно впливає на щоденну експлуатацію гідроагрегатів та силових трансформаторів, на їх підключення та відключення від мережі, розширює можливості управління роботою гідроагрегатів станцій дніпровського каскаду. 

Довідка: Технічний прогрес дав черговий поштовх науковцям здійснити крок до розробки сучасних технологій у напрямку виробництва нових високовольтних комутаційних  апаратів, які мають замінити масляні та повітряні вимикачі. Елегазовий вимикач -високовольтний вимикач, в якому середовищем для гасіння електричної дуги є елегаз (гексафторид сірки, SF6). Елегазовий вимикач призначений для комутацій      (операцій вмикання-вимкнення) електричного струму в електроустановках.

                                                        Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Кременчуцька ГЕС закликає містян до підтримки екоініціатив

Кременчуцька ГЕС: капітальний ремонт обладнання задля нових перспектив  

Поділитися: