Все буде Україна!

Головний інженер Кременчуцької ГЕС Віктор Василенко: «Я жодного разу не пошкодував, що пов'язав своє життя з гідроенергетикою»

Головний інженер Кременчуцької ГЕС Віктор Василенко: «Я жодного разу не пошкодував, що пов'язав своє життя з гідроенергетикою»

01-02-2021
Ми продовжуємо серію публікацій про видатних гідроенергетиків, які своєю нелегкою працею забезпечують комфорт і затишок в кожній українській домівці. Наразі розповімо про професійний шлях Віктора Василенка – головного інженера філії «Кременчуцька ГЕС» Укргідроенерго, який нещодавно був удостоєний звання «Заслужений енергетик України».

У 1983 році уродженець села Кам'яні Потоки Кременчуцького району Полтавської області Віктор Василенко після служби в армії постав перед вибором: що далі? На той час молоді активно пропонували навчання у вищих навчальних закладах і юнак вирішує вступити до Харківського політехнічного інституту.

Він з головою занурився у студентське життя та невтомно пізнавав основи енергетики. Так склалося, що серед запитів на переддипломну практику студент Віктор Василенко обирає Кременчуцьку гідроелектростанцію. І саме на практиці з'являються перше відчуття жаги до гідроенергетики. Стажування він проходить в підрозділі ВРП (відкритий розподільчий пристрій). Тут юний  гідроенергетик знаходить відповіді на складні запитання та приймає остаточне рішення присвятити себе роботі у цій галузі.

Після закінчення інституту (1990 р.) за направленням молодий інженер приходить працювати на Кременчуцьку ГЕС. За короткий термін Віктор Іванович підіймається професійними сходинками від чергового електромонтера ВРП до начальника зміни станції. Молодий  фахівець наполегливо працює, проявляє ініціативу у розв'язанні складних технологічних завдань, які виникають під час експлуатації обладнання ГЕС. У 1994 р. Віктора Василенка призначають заступником начальника виробничо-технічного відділу, а у 2003 р. він його очолює. Перебуваючи на цій посаді, Віктор Іванович успішно координує діяльність усіх виробничих підрозділів підприємства щодо технічного обслуговування та ремонту обладнання і гідроспоруд, підтримує забезпечення оптимальних показників роботи станції.

З 2009 р. Віктор Василенко обіймає посаду головного інженера Кременчуцької гідроелектростанції. Під його керівництвом  відбувається формування виробничої та технічної політики, вирішення питань з експлуатації, ремонту, реконструкції обладнання і споруд підприємства. Його професійність та досвід забезпечують стабільну роботу ГЕС.

«Я розумів усю відповідальність, мене ніщо не лякало. Страшно було помилитись, адже від цього залежала безпека роботи станції», - відверто ділиться спогадами досвідчений фахівець.

У 2010 р. свою кваліфікацію головний інженер підвищує на галузевому факультеті підвищення кваліфікації керівних працівників та спеціалістів Мінпаливенерго України НТУУ «КПІ».

Віктор Іванович бере активну участь в реалізації І етапу реконструкції гідроелектростанції (1996 – 2002 рр). В цей період гідроенергетики основні зусилля спрямовують на заміну електротехнічного і механічного обладнання на ГЕС. Зокрема, було замінено вимикачі, роз'єднувачі, комплекти трансформаторів струму і напруги, системи збудження генераторів. Під керівництвом головного інженера відбувається встановлення на станції 107 одиниць сучасного закордонного енергоустаткування. І саме виконання першого етапу  реконструкції заклало успішний початок наступного.

З 2005 р. на Кременчуцькій ГЕС триває ІІ черга реконструкції. Головний інженер разом з командою спеціалістів проводять низку заходів та підготовчих робіт щодо оновлення та заміни основного обладнання об'єкту. «Реалізація цього проєкту дасть можливість вирішити питання щодо подовження терміну експлуатації станції, підвищення її потужності, збільшення  виробітку електроенергії, підвищення надійної роботи устаткування і, звичайно ж, приведення його до сучасних вимог охорони навколишнього середовища», - переконаний Віктор Іванович.

В рамках реалізації ІІ черги реконструкції на станції модернізовано 5 гідроагрегатів, встановлено дизель-генератор, спроможний забезпечити власні потреби станції на випадок аварійного відключення енергосистеми та відновити живлення в мережі ВРП 330/154кВ.

Працюючи на посаді головного інженера, Віктор Василенко успішно координує роботу усіх виробничих підрозділів, підвищує рівень професійних знань колег. Свій досвід, знання та уміння охоче передає молодим фахівцям. Він переконаний, що позитивні трансформації в галузі відбуватимуться лише за участі професіоналів своєї справи.

«Я глибоко переконаний, що найголовніше в сучасному виробництві електроенергії - люди. Лише справжні професіонали, кожен у своїй галузі, спроможні розвивати економіку країни», - зазначає Віктор Василенко.

Активна життєва позиція, творчий підхід до вирішення виробничих питань, вимогливість до себе й колег, а також сумлінність Віктора Івановича не залишилися непоміченими. Його відзначено грамотами Товариства, грамотою Міністерства палива та енергетики, нагрудним знаком «Відмінник енергетики України».

За успіхи і професіоналізм в роботі, за досягнення у розвитку української гідроенергетики 18 грудня 2020 р. Указом Президента України Володимира Зеленського головному інженеру філії «Кременчуцька ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» Віктору Василенку присвоєно звання «Почесний енергетик України».

 

                            Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Кременчуцька ГЕС: протягом 2020 року реалізовано ряд важливих проєктів по реконструкції 

45 років на Кременчуцькій ГЕС: Свою благородну професію на жодну іншу не проміняла б, - Віра Максименко 

Марина Пустовіт: «Жінка в енергетиці – відповідальна, вольова, цілеспрямована, уважна»

 

Поділитися: