Все буде Україна!

Марина Пустовіт: «Жінка в енергетиці – відповідальна, вольова, цілеспрямована, уважна»

Марина Пустовіт: «Жінка в енергетиці – відповідальна, вольова, цілеспрямована, уважна»

15-12-2020
Інженер групи релейного захисту Кременчуцької ГЕС Марина Пустовіт пов’язала своє життя зі станцією у 2011 році. Фінансист за фахом навіть не мріяла про гідроенергетику. Марина вийшла заміж, переїхала до Світловодська і ось, як вона зазначає, «дарунок долі» - робота на гідроелектростанції. Як склалось життя молодої жінки саме на станції, чому дівчата обирають чоловічі професії, які перспективи на них тут чекають? Пропонуємо вашій увазі повний текст інтерв’ю Марини Пустовіт, яке було представлено в освітньому буклеті «Твоє майбутнє в електроенергетиці», до презентації якого долучилось Укргідроенерго.

За першою освітою Марина економіст. Проте, закінчивши  Харківський політехнічний інститут за спеціальністю «Метрологія та вимірювальна техніка», вирішила пов’язати своє життя з енергетикою і прийшла працювати на Кременчуцьку ГЕС. З 2011 року обіймала посаду електромонтера диспетчерського устаткування та автоматики. У 2012 році Марина перейшла на посаду електромонтера з ремонтів апаратури, релейного захисту й автомати ІІ розряду, потім ІІІ розряду. У 2018 році Марина здобула кваліфікацію інженера цеху комп’ютерних технології, релейного захисту та зв’язку.

Таким чином за 9 років роботи в енергетичній галузі з простого електромонтера Марина дійшла по відповідальної посади інженера.

Що привело Вас в гідроенергетику?

Потрапила, можна сказати, випадково: запропонували тимчасове місце фахівця, яка перебувала у декретній відпустці і залишилася. Наразі про це зовсім не жалкую. Тут опанувала і другу спеціальність – інженер-електрик. У 2017 році з відзнакою закінчила національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

Можливо, саме тут і є відповідь на наше наступне запитання щодо мотивації йти саме в гідроенергетику.

Хочеться вкотре спростувати поняття, що інженер – чоловіча професія. Іноді так хочеться довести, що жінка-електрик зовсім не поступається перед складнощами чоловічої професії. До того ж вона більш допитлива та системна. І, можливо, це також, враховуючи мій енергійний характер, стало мотивацією йти в енергетику.

Що для Вас в роботі більш цікаво, що драйвить щодня?

Знову ж таки, драйвить виробничі змагання з колегами-чоловіками. Мені хочеться довести, що я можу працювати з досить складною роботою щодо експлуатації пристроїв РЗА, їх ремонту та реконструкції апаратури. Цікаво здійснювати і пізнавати те, що колись здавалось недосяжним. І приємно відчувати, що саме від твоєї роботи залежить захист функціонування гідроагрегатів та й всього обладнання гідроелектростанції. Драйвово ще працювати за комп’ютером, розробляти нові схеми захисту.

пустовіт

 Чи є складність у роботі та ставленні?

В школі фізикою не захоплювалась, тому починала вчити все майже з нуля. Але намагаюсь йти в ногу з часом, не відстаю від колег, які готові будь-якої хвилини підставити плече підтримки. Мету, яку ставила перед собою – досягла. Отримавши диплом з відзнакою за спеціальністю метрологія та вимірювальна техніка, працюю інженером-електриком.

Ваше бачення перспективи розвитку сфери гідроенергетики?

Розвиток української гідроенергетики я вбачаю тільки в її реконструкції. У світі сучасних новітніх технологій, коли все комп’ютеризовано, гідроенергетика має оновлюватись. А це значно полегшить і складну роботу релейщиків.

Чому дівчата мають обирати професії в гідроенергетиці? Що можна порадити молоді?

Твердження, що жінки слабка стать, давно застаріле. У сучасному світі не залишилось сфер діяльності, де б жінки не працювали на рівні з чоловіками. Ми все частіше руйнуємо ці стереотипи. І гідроенергетика яскравий цьому приклад. Жінки і в цій галузі досягають значних успіхів на багатьох фронтах, в тому числі і в професії електромонтер з ремонту апаратури релейного захисту та автоматики. Я вважаю, що жінка в енергетиці –відповідальна, вольова, цілеспрямована, уважна. Ну, а щодо молоді – йдіть, підкорюйте українську гідроенергетику, опановуйте знаннями галузі у вищих навчальних закладах України.

Наприкінці розмови Марина зовсім тихенько промовила: «В гідроенергетиці я ще новачок, але прагну удосконалюватись. Тож мої ще найскладніші справи попереду, я йду до цього».

Ось така вона Марина Пустовіт, тендітна жінка, яка має сильну чоловічу професію інженера групи релейного захисту філії «Кременчуцька ГЕС».
 

Пресслужба Кременчуцької ГЕС

Читайте також: 

Станіслав Макаров: «В гідроенергетику потрапляють раз і назавжди»

Укргідроенерго взяла участь у презентації освітнього буклету «Твоє майбутнє в електроенергетиці»

Поділитися: