Все буде Україна!

Наукова робота «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС» гідна присудження Державної премії України

Наукова робота «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС» гідна присудження Державної премії України

28-09-2017
28 вересня в Краматорську в стінах Донбаської державної машинобудівної академії відбулося громадське обговорення роботи, яка висувається на конкурс для здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

Відповідно до процедури громадського обговорення на  засідання вченої ради були запрошені провідні науковці, фахівці вищих навчальних закладів та підприємств. Усі присутні мали можливість попередньо ознайомившись з науковою роботою, заслухати авторів, поставити  запитання та всебічно оцінити науковий вклад фахівців у розробку гідроагрегатів Дністровської ГАЕС.

Метою представленої роботи, одним з авторів якої є генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, було створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності ОЕС України.

Це дозволяє одержати ряд істотних переваг, серед яких:

  • можливість заміни енергоблоків ТЕС, що беруть участь у регулюванні навантаження й непристосованих для того, і, як наслідок, зниження витрат на їхню експлуатацію, у першу чергу на паливо і ремонти устаткування;
  • можливість забезпечення нормальної роботи атомних електростанцій, зупинка і пуски яких пов’язані з більшими втратами, ніж експлуатаційні;
  • можливість експлуатації в режимі синхронного компенсатора, оскільки на сьогоднішній день коригування коефіцієнта потужності здійснюється за допомогою конденсаторів, установлених в енергосистемі. ГАЕС дозволить заощадити кошти на їх установку;
  • можливість вигідного продажу «пікової» електроенергії в суміжні енергосистеми при переході на паралельну роботу з ними.

«Розглядаючи  цю роботу, ми підкреслили її оригінальність та дуже високий рівень. Взятись за рішення такої проблеми в енергетиці держави -  не просто. Це імідж України, це запорука енергетичної незалежності України!» - наголосив  професор Віктор Ковальов.

Вчена рада Донбаської державної машинобудівної академії на підставі результатів громадського обговорення прийняла рішення, що робота «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» відповідає вимогам, які поставлені до робіт, висунутих на здобуття Державної  премії  України  в галузі науки і техніки,  а її  авторський колектив у складі: Сирота І.Г., Сокол Є.І., Царюк А.К., Черкаський О.Ю., Линник О.В., Іщенко Г.І., Галат І.В., Вакуленко О.М. – гідний присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

Довідка:

Відповідно до рішення науково-технічної ради ПАТ «Турбоатом» від 28 березня 2017 року роботу «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об'єднаної енергетичної системи України» та творчий колектив з 8 претендентів було висунуто для участі в конкурсі на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року.

 

Поділитися: