Все буде Україна!

Науково-технічна рада Асоціації «Гідроенергетика України» підтримала основні ідеї експериментального проєкту «Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Підготовчі роботи»

Науково-технічна рада Асоціації «Гідроенергетика України» підтримала основні ідеї експериментального проєкту «Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Підготовчі роботи»

21-09-2023
Нещодавно відбулося засідання науково-технічної ради Асоціації «Гідроенергетика України», на якому обговорили проблеми функціонування гідроенергетичної галузі під час дії воєнного стану в Україні.

У межах засідання учасники окремо зупинилися на темі ходу робіт з проєктування нових і тимчасових гідротехнічних споруд Каховської ГЕС. Президія і Науково-технічна рада Асоціації на чолі з Президентом Асоціації, Героєм України Семеном  Поташником розглянула і підтримала основні ідеї і параметри  експериментального  проєкту  «Будівництво Каховського гідровузла на р. Дніпро. Підготовчі роботи», який наразі розробляє Укргідропроєкт.

Нагадаємо, що 18 липня 2023 р. Кабінет Міністрів України затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС.

Проєктом передбачено два етапи. Завданнями першого етапу експериментального проєкту є оптимізація експлуатації гідроагрегатів Дніпровської ГЕС в умовах зруйнованого Каховського гідровузла та спорожненого Каховського водосховища. Також на цьому етапі передбачено розробку проєктної документації на підготовчі роботи у межах відбудови Каховського гідровузла, проєктування тимчасових гребель верхнього і нижнього б'єфа Каховського гідровузла, споруди для пропуску будівельних та екологічних витрат Каховського гідровузла.

Після деокупації прилеглих територій, їх розмінування тощо, буде реалізовано другий етап експериментального проєкту: будівництво тимчасових гребель та  транспортного переїзду з правого на лівий берег у створі Каховського гідровузла, підняття рівня води у Каховському водосховищі, реалізація заходів з осушення та водозниження котловану (будівельного майданчика) Каховського гідровузла. У подальшому на цьому етапі буде здійснено обстеження зруйнованих споруд та конструктивів Каховського гідровузла, уточнення фактичних обсягів руйнувань,  розробка проєктної документації на демонтаж зруйнованих споруд та  відбудову Каховського гідровузла.

Зауважимо, що підняття рівня води в Каховському водосховищі до тимчасової проєктної позначки  дозволить забезпечить роботу водозабору Запорізької АЕС та інших водозаборів вздовж водосховища, а також забезпечить безаварійну роботу Дніпровської ГЕС в м. Запоріжжя.

Фото - МАХАR

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: