Все буде Україна!

Нові горизонти для героїв: в Укргідроенерго обговорили психологічні аспекти взаємин з ветеранами

Нові горизонти для героїв: в Укргідроенерго обговорили психологічні аспекти взаємин з ветеранами

19-01-2024
Uhe
В Укргідроенерго пройшла серія онлайн-зустрічей з офіцером-психологом 3-ї окремої штурмової бригади, співзасновником та керівником компанії BEEHIVEOR, яка спеціалізується на дослідженні і  розробці нейротехнологій, вивченні та прогнозуванні поведінки,  Віктором Комаренком.

Спираючись на свій професійний та військовий досвід, під час зустрічей з працівниками товариства експерт пояснив якими є відмінності у спілкуванні військових і цивільних, як підтримувати стосунки між рідними, між роботодавцями і співробітниками, які несуть службу та беруть безпосередню участь у бойових діях.

«Комплексна підтримка працівників компанії є важливим напрямком нашої роботи, особливо в частині питань взаємодії з військовими та  ветеранами. Саме тому, вже зараз ми розробляємо та реалізуємо програми, які сприятимуть інтеграції ветеранів та приділяємо увагу освітнім заходам, які розширюють обізнаність наших співробітників  та стануть опорою в цей нелегкий час», – зазначив заступник генерального директора з адміністративного, управління, забезпечення та управління персоналом Олександр Круш.

Під час онлайн-зустрічей Віктор Комаренко акцентував увагу на тому, що для інтеграції ветеранів в соціум та робоче середовище важливо спиратися на спільні цінності та створення нових сенсів, які об’єднують людей і спонукають до співпраці. Важливою є підтримка компанією як самих військових так і членів їх сімей. 

«В адаптації ветеранів важливе значення відіграє корпоративна культура компанії. Вважаю, що компанії з вираженою людиноцентричною культурою, не матимуть проблем при повернені ветеранів на свої робочі місця та при  їх працевлаштуванні», - зауважив психолог.

Також Віктор Комаренко підкреслив, що процес адаптації має стати в нашому суспільстві досвідом, яким ми ділитимемось з усім світом.

Серія онлайн-зустрічей з військовим психологом - це можливість отримати зворотній зв'язок та рекомендації від людини, чия діяльність об’єднує і цивільне і військове життя, дозволяє вибудовувати ті важливі містки які, при поверненні ветеранів до цивільного життя, сприятимуть їх реадаптації в робоче середовище.

ТОП порад від Віктора Комаренка:

• Ставитись до ветеранів з повагою та гідністю. Не потрібно їх героїзувати, достатньо щирої вдячності та зацікавленості.

• Намагатись спілкуватися не через призму проблем та негараздів, а починати розмову з приємного, чогось спільного, того, що вас об’єднує, і лише після налагодження контакту можна тактовно ставити проблемні запитання. 

• Пам’ятати, що емпатія та інші емоційні процеси у військових притуплені, оскільки це одна з умов виживання. При повернені до цивільного життя звичні соціальні та психоемоційні прояви зазвичай повертаються протягом двох місяців. 

• Бути щирими – коли певні прояви перетинають межу, або не комфортні колективу, важливо дружньо говорити про це та шукати спільні шляхи вирішення, адже це дає відчуття реальності та потрібності.

•  Важлива підтримка відносин між керівником та підлеглим, який несе службу, або бере безпосередню участь в бойових діях, щира зацікавленість та турбота про нього дозволяють будувати міцні та довірливі відносини, які стануть надійним фундаментом та опорою в подальшій реадаптації ветерана  в робоче середовище.

•  Пам’ятати тих, хто загинув та віддавати їм шану, але як і в будь-яких інших питаннях – без надмірної завзятості та перегинів, які тільки матимуть лише негативні наслідки. Не менш важливо підтримувати і родини військових.

В Укргідроенерго особливу увагу приділяють гідроенергетикам, які виявили бажання вступити до лав ЗСУ або були мобілізовані. За ними зберігаються робочі місця та щомісячні виплати. Також наші колеги, які нині захищають Україну, забезпечуються всім необхідним за потреби. 

Окрема увага приділяється нині адаптації робочого колективу взаємодії зі  співробітниками та новими колегами, які повертаються з фронту і будуть надалі працювати в компанії.

Пресслужба Укргідроенерго 

 

Фотогалерея
Uhe
Uhe
Uhe

Поділитися: