Все буде Україна!

Нові інвестиції в стабільність енергетики: Укргідроенерго отримало фінансову підтримку від ЄБРР та Уряду Італії на 200 мільйонів євро

Нові інвестиції в стабільність енергетики: Укргідроенерго отримало фінансову підтримку від ЄБРР та Уряду Італії на 200 мільйонів євро

17-02-2024
uhe
17 лютого між Укргідроенерго і Європейським банком реконструкції та розвитку підписано Кредитну угоду для фінансування проєкту «Аварійне відновлення гідроелектростанцій». Також до пакету укладених документів увійшли Заява про приєднання між ПрАТ «Укргідроенерго», Урядом Італійської Республіки, Cassa Depositi e Prestiti S.p.A., банком розвитку, що виступає розпорядником, від імені Міністерства економіки та фінансів Італійської Республіки, Відновлювальним фондом для співробітництва в цілях розвитку та ЄБРР. Також підписано Договір гарантії між Урядами України та Італійської Республіки і ЄБРР.

Угоди підписали Міністр МЗС України Дмитро Кулеба, віце-премʼєр-міністр, Міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні, президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо та генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота, уповноважена представниця італійського державного баку Gruppo Cassa Depositi e Prestiti Антонелла Балдіно.

Ця подія  підтверджує довіру та підтримку міжнародних фінансових інституцій до стратегічного розвитку енергетичного сектору України і є важливим кроком у підтримці стабільності гідроенергетичної інфраструктури України.

Позика ЄБРР у розмірі 100 мільйонів євро, підтримана паралельною пільговою позикою на суму 100 мільйонів євро від Італії, є надзвичайно вагомою для відновлення та підтримки потреб компанії у виробництві електроенергії.

Кредитна лінія в розмірі 200 млн євро під державні гарантії надаватиметься двома траншами і передбачатиме 150 млн євро на фінансування поставок критично важливого обладнання для Дніпровської та Середньодніпровської   гідроелектростанцій,  а також 50 млн євро на надання екстреної підтримки ліквідності Укргідроенерго з метою забезпечення стійкості роботи компанії.

«Італія - непохитний прихильник України від початку російської агресії. Нині ми з гордістю надаємо, через механізм розвитку співробітництва, кредит у розмірі 100 мільйонів євро для підтримки енергетичного сектору. Наша країна, виконуючи обов'язки президентства в G7, продовжує мобілізувати міжнародну підтримку Києву, в тому числі у цій критично важливій сфері», – сказав віце-прем’єр-міністр, Міністр закордонних справ і міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні.

«Дякуємо Уряду Італії за всебічну підтримку у такі складні для України часи.

Спільні зусилля Уряду України, Уряду Італії, ЄБРР та Укргідроенерго сприятимуть забезпеченню сталого енергопостачання для наших громадян та важливих галузей економіки, незалежно від зовнішніх викликів.

Українська гідроенергетика через дії російських терористів втратила близько 2,5 тис. МВт потужностей, з яких понад 1,5 тис. МВт вже відновлено. Відновлення триває, і завдяки підтримці партнерів воно прискориться.

Ця угода є ще одним доказом нашої впевненості у майбутньому України, як сильної та стійкої держави», - зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Підтримка виробництва електроенергії в Україні під час війни є ключовим інвестиційним пріоритетом для ЄБРР. Цей пакет позик підтримає бізнес, загальну економіку та громади зараз, а також матиме довгострокове стратегічне значення, оскільки краще функціонування економіки під час війни краще підготує Україну до відновлення, коли настане час відбудови», - сказала президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

«Дана угода є важливим кроком у напрямку модернізації та розвитку українських гідроенергетичних об'єктів. Вона свідчить про визнання міжнародним співтовариством важливості наших проєктів для забезпечення стабільного енергопостачання в Україні.

Ми вдячні нашим партнерам за довіру й можливість реалізувати амбітні плани з підвищення ефективності роботи гідроелектростанцій. Ця підтримка дозволить нам досягнути стратегічних цілей щодо розвитку стійкої та ефективної енергетики в Україні», - зазначив після підписання Угоди генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея
uhe
uhe

Поділитися: