Все буде Україна!

Нові підходи до зберігання енергії: гідроенергетики долучилися до дискусії про перспективи розвитку установок зберігання

Нові підходи до зберігання енергії: гідроенергетики долучилися до дискусії про перспективи розвитку установок зберігання

26-02-2024
дискусія
Представники Укргідроенерго взяли участь у панельній онлайн-дискусії «Установки зберігання енергії в енергосистемі України. Стан та перспективи розвитку», організованій Глобальним договором ООН в Україні cпільно з ExPro в рамках Ukraine Energy Initiative.

Мета дискусії — спільно сформувати бачення стратегії розвитку установок зберігання енергії в Україні й дати сфері поштовх до прогресу.

Учасники заходу виступили з важливими пропозиціями та аналізом сучасного стану енергетичного сектору, висвітливши ключові аспекти розвитку установок зберігання енергії в контексті потреб енергосистеми України.

«Сьогоднішня дискусія – лише один з кроків на шляху до спільної мети – створення енергетичної системи, що буде відповідати як вимогам сьогодення, так і майбутньому», - зазначив керівник Української енергетичної ініціативи Віталій Опришко.

Під час заходу учасники обговорили важливість інтеграції новітніх технологій зберігання енергії для забезпечення стабільності енергетичного комплексу країни та зменшення викидів в атмосферу. Крім того, були зазначені важливі кроки щодо розвитку інфраструктури та впровадження інноваційних рішень для оптимізації використання відновлюваних джерел енергії.

«На десятирічну перспективу ми вбачаємо розвиток установок зберігання електричної енергії на рівні до 800 МВт. Розвиток енергосистеми має бути спрямований на розбудову вуглецево нейтральних потужностей. Існує висока потреба в розвитку високоманеврових потужностей, очікуємо перспективи розвитку зеленої енергетики та відповідні балансуючі потужності на гідроелектростанціях. На разі ми доволі активно спостерігаємо тенденцію щодо зацікавленості приватних інвесторів в реалізації проєктів з розвитку установок  зберігання. Всі чули про ініціативи Укргідроенерго з розвитку будівництва установок зберігання по всьому каскаду на рівні до 200 МВт. Також бачимо ініціативи від приватних компаній щодо розвитку таких установок, потужністю до 400 МВт», - зазначив радник голови правління ДП НЕК «Укренерго» Максим Зорін.

Під час дискусії заступник директора департаменту з реалізації інноваційних проєктів Укргідроенерго Ярослав Пак розповів про перспективний проєкт компанії – встановлення гібридних систем накопичення енергії. За його словами, такі системи дозволять збільшити обсяг ДП з регулювання частоти та активної потужності, зокрема РПЧ та аРВЧ, які Товариство зможе реалізувати на ринку допоміжних послуг.

«Наша компанія – один з основних гравців на ринку допоміжних послуг. Наш проєкт має на меті підвищити надійність та стабільність Об’єднаної енергосистеми країни шляхом надання високоефективних та швидкодіючих допоміжних послуг, а саме послуг з підтримки частоти та автоматичного резерву відновлення частоти. В рамках проєкту буде встановлено 197 МВт систем накопичення електроенергії на вибраних майданчиках ГЕС по Дніпровському каскаду», - зазначив він.

Під час дискусії також йшлося про досвід експлуатації установок зберігання енергії, вплив кризи на балансуючому ринку та ринку загалом на сегмент УЗЕ, а також перспективи розвитку галузі.

Участь представників Укргідроенерго у дискусії свідчить про активну роль компанії  у вдосконаленні енергетичного сектору України та сприянні здійсненню енергетичних реформ відповідно до міжнародних стандартів та зобов'язань перед суспільством.

Пресслужба Укргідроенерго

Поділитися: