Все буде Україна!

Перша ГЕС у Південній Америці отримала сертифікат за стандартом сталого розвитку гідроенергетики

Перша ГЕС у Південній Америці отримала сертифікат за стандартом сталого розвитку гідроенергетики

12-10-2023
Гідроелектростанція Jirau, потужністю 3,75 ГВт, стала першою в Південній Америці, яка отримала золотий рівень сертифікації за стандартом сталого розвитку гідроенергетики.

Про це повідомляє Міжнародна асоціація гідроенергетики (ІНА).

«Це історія про те, як процес сертифікації сталого розвитку гідроенергетики може допомогти поліпшити показники сталого розвитку величезного проєкту», - зазначив Едді Річ, генеральний директор IHA.

«Ми дуже раді та пишаємося тим, що отримали цю безпрецедентну сертифікацію в Бразилії. Ми були віддані принципам сталого розвитку з самого початку проєкту. Цього року ми святкуємо 10 років роботи і ця нагорода є важливим визнанням усієї нашої наполегливої праці», - підкреслив Маурісіо Бер, генеральний директор ENGIE в Бразилії та голова ради директорів Jirau Energia.

Процес сертифікації проєкту Jirau включав ретельну незалежну оцінку та візит на об'єкт групи акредитованих експертів. Після цього 60-денний період громадських консультацій дозволив зацікавленим сторонам ознайомитися з результатами оцінки та прокоментувати їх.

«Як основне джерело електроенергії в Бразилії, гідроенергетика має важливе значення для задоволення енергетичних потреб країни. Ми визнаємо та відстоюємо важливість виробництва електроенергії на ГЕС, яке активно мінімізує будь-які потенційні негативні соціальні та екологічні наслідки. Ми сподіваємося, що проєкт Jirau може стати прикладом для інших гідроенергетичних ініціатив на континенті, заохочуючи їх до постійного вдосконалення та демонстрації своїх практик сталого розвитку», - зазначив Едсон Сілва, генеральний директор Jirau Energia.

Прихильність Jirau до сталого розвитку була очевидною вже на ранніх стадіях, коли проєкт пройшов оцінку в 2012 році відповідно до Протоколу оцінки сталого розвитку гідроенергетики (HSAP). Ця первинна оцінка заклала основу для чудового шляху Jirau до отримання Золотого сертифікату у 2023 році.

«Провівши первинну оцінку проєкту Jirau з використанням HSAP під час будівництва, дуже приємно повернутися після десятиліття роботи і стати свідком значного прогресу і консолідації екологічних і соціальних ініціатив, а також позитивних впливів, що генеруються проєктом. Маючи попередній досвід співпраці з Jirau Energia, ми з оптимізмом дивимося на те, що ця віддана своїй справі команда продовжить роботу над питаннями, що залишилися, особливо в сферах, пов'язаних з життєдіяльністю місцевих громад та водним біорізноманіттям, навіть після того, як вони вже досягли золотого рівня сертифікації», - заявив провідний акредитований оцінювач Йорг Хартманн.

Нагадаємо, гідроелектростанція Jirau розташована на річці Мадейра в штаті Рондонія, Бразилія. Перший блок ГЕС, потужністю 3 750 МВт, був введений в експлуатацію у вересні 2013 року, а повне введення в експлуатацію всіх блоків сталося в 2016-му. Це третя за потужністю гідроелектростанція в країні.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Тractebel-engie

Поділитися: