Все буде Україна!

Перспективи розвитку енергетики: гідроенергетики долучилися до обговорення актуальних питань галузі

Перспективи розвитку енергетики: гідроенергетики долучилися до обговорення актуальних питань галузі

19-10-2021
19 жовтня у Міжнародному виставковому центрі розпочав свою роботу XIX Міжнародний енергетичний бізнес-форум «5E», участь у відкритті якого взяли представники Укргідроенерго.

В рамках форуму відбудуться Міжнародні спеціалізовані виставки «Енергетика в промисловості», «EcoEnergy Expo», «Electro Install», «E-Comps+DigiTec», «НафтоГазЕкспо», «Mining&Minerals Expo», а також VII Міжнародний конгрес інженерів- енергетиків, під час якого експерти, представники генеруючих та мережевих компаній обговорюватимуть перспективи розвитку електроенергетики в контексті головних викликів сьогодення.

Під час відкриття форуму заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков наголосив на важливості подібних майданчиків з огляду на посилення загроз енергетичній безпеці України.

«Дуже важливо, що з’являються такі дискусії, де спілкуються про енергетику, її майбутнє. Тут можна ознайомитись з інноваціями, а також компаніями, які впроваджують ці інновації в енергетичному секторі. Це – майданчик, який об’єднує тих, хто формує політику в енергетичному секторі та тих, хто працює в рамках цієї політики. Увесь світ працює над зменшенням вуглецевого сліду та збереженням сталості енергосистеми. І Україна має не відставати в цьому напрямку», - наголосив урядовець.

Демченков

У своєму виступі голова НКРЕКП Валерій Тарасюк зупинився на становленні нового ринку електроенергії, зазначивши, що реформування ринку – безперечне досягнення України, а конкуренція, як ринковий механізм, підвищує його ефективність.

«Ми декілька років готувались до впровадження нового ринку, але його впровадження відбулося у стислі терміни. Наші зарубіжні партнери відзначають позитив і називають становлення ринку електроенергії в Україні історією відносного успіху. Я вважаю, що ми будемо пишатися нашим новим ринком електричної енергії, але попереду ще багато роботи у зв’язку з тим, що ми будемо приєднуватися до європейської енергосистеми ENTSO-E», - зауважив Валерій Тарасюк.

Тарасюк

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів про розвиток енергетичної системи України в умовах світових тенденцій трансформації енергетики, зазначивши, що для ОЕС України в контексті стрімкого розвитку відновлювальних джерел енергії дедалі більшої актуальності набувають питання балансування системи.

«На сьогодні ми маємо гідро- та гідроакумулюючі електростанції, а також теплові електростанції, які генерують балансуючу енергію. ТЕС  для того, щоб забезпечувати маневреність і покривати ранкові й вечірні піки споживання, в базі має знаходитися певна кількість цієї потужності. Це та плата, яку ми маємо заплатити, маючи цю технологію в балансі. Маневреність, яку ми маємо забезпечити складає до 7 ГВт. ГЕС та ГАЕС дають нам 2-3 ГВт в залежності від сезону в піковому режимі виробництва. Ще 2 ГВт пікової потужності ми маємо побудувати в цьому десятилітті, і, швидше за все, це буде газова генерація», - наголосив Володимир Кудрицький.

Кудрицький

Голова технічного комітету «СІГРЕ-Україна» Юрій Бондаренко у доповіді зупинився на основних викликах та світових напрямках розвитку енергетики, акцентувавши увагу на необхідності створення в Україні координаційного центру по розробці концепції розвитку електроенергетики на основі інноваційних технологій, який би моделював розвиток енергосистеми України для усіх видів генерації, а також на важливості реконструкції об’єктів генерації.

«На гідроелектростанціях продовжується масштабна реконструкція гідроагрегатів, які сьогодні дуже важливі для енергосистеми. Нам треба пришвидшувати такі рішення по всім напрямкам», - зазначив Юрій Бондаренко.

Бондаренко

Коментуючи проведення форуму заступник генерального директора Укргідроенерго з комерційної діяльності Богдан Сухецький наголосив на його важливості для відкритого діалогу та обміну досвідом задля вирішення актуальних питань в галузі.

«Форум – незалежна платформа для обговорення поточного стану електроенергетичного комплексу, пошуку шляхів вирішення існуючих проблем та оцінки перспектив сталого розвитку галузі. Тут можна не лише ознайомитися з останніми технологіями, які впроваджуються в енергетиці, але й долучитися до дискусії щодо низки ключових питань, які наразі є актуальними: сприяння інтеграції української енергосистеми до європейського енергетичного простору, підвищення рівня енергетичної безпеки, ефективного функціонування українського ринку електроенергії тощо. Переконаний: подібні заходи необхідні для пошуку відповідей на наболілі питання та вироблення подальшої стратегії розвитку української енергетики», - зазначив Богдан Сухецький.

УГЕ

Головний інженер Укргідроенерго Вадим Рассовський в коментарі зазначив, що Міжнародний енергетичний бізнес-форум «5E» - чудова нагода поспілкуватися з ключовими гравцями галузі та отримати нові можливості для співпраці.

«В рамках форуму вже всьоме відбудеться Міжнародний конгрес інженерів- енергетиків, під час якого будуть обговорені питання функціонування нового ринку електроенергії, а також впровадження інноваційних технологій в гідроенергетичній галузі. Цей захід спрямований на розвиток енергетики шляхом дискусій, нетворкінгу та експертних виступів. Певен, що форум – прекрасна можливість зрозуміти контекст та виклики, які стоять перед галуззю, аби у подальшому спільними зусиллями їх успішно подолати», - зауважив Вадим Рассовський.

Нагадаємо, Міжнародний енергетичний бізнес-форум «5E» триватиме до 21 жовтня.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Україна та Литва поглиблюватимуть співпрацю в питаннях спільної реалізації проєктів з альтернативної енергетики та енергоефективності

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у міжнародному форумі з кібербезпеки

Розпочав роботу ХVII Міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення і майбутнє»

 

Поділитися: