Все буде Україна!

Україна та Литва поглиблюватимуть співпрацю в питаннях спільної реалізації проєктів з альтернативної енергетики та енергоефективності

Україна та Литва поглиблюватимуть співпрацю в питаннях спільної реалізації проєктів з альтернативної енергетики та енергоефективності

19-03-2021
Фахівці Укргідроенерго взяли участь у роботі VI україно-литовського економічного форуму «Економіка та пандемія: криза та нові можливості», який відбувся у онлайн-форматі.

Серед питань порядку денного – співробітництво України та Литви у сфері транспорту, розвитку інфраструктури та логістики, взаємодія щодо реалізації спільних проєктів в царині відновлювальної енергетики, а також співробітництво у сфері боротьби з пандемією COVID-19.

До учасників форуму звернулись перші особи обох держав. Президент  України Володимир Зеленський зазначив, що розвиток малого та середнього бізнесу – важливий пріоритет для українського уряду, тож влада використовує усі наявні інструменти для залучення інвестицій в національну економіку.

«Малий та середній бізнес – це основа української економіки, що створює 60% ВВП, сім мільйонів робочих місць та майже 40% податкових надходжень. Ми вдячні Литві, яка інвестує в нашу економіку. На сьогодні активно працює  українсько-литовська ділова рада. Торговельно-промислова палата України та Український союз промисловців й підприємців співпрацюють з Конфедерацією промисловців Литви. Налагоджено діалог між бізнес-асоціаціями обох країн. Крім того, влітку у Вільнюсі відбудеться четверта  міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Ми активно використовуємо потенціал наших відносин, але нам є куди рости», - зазначив Президент України Володимир Зеленський.

Литовський Глава держави Гітанас Наусєда зі свого боку додав, що обидві країни опинилися у дуже складному становищі, спричиненому пандемією СOVID-19 та потребою захистити життя і здоров’я своїх громадян.

«Ми маємо нагоду вийти з цієї пандемії сильнішими. Нам треба зробити економіки життєздатнішими, піднести добробут наших громадян. Особливу увагу треба приділяти малим та середнім підприємствам», – заявив Гітанас Наусєда.

Відкриваючи засідання VI україно-литовського економічного форуму, голова Українського союзу підприємців та промисловців Анатолій Кінах зазначив, що Литва для України – стратегічний партнер та наголосив на необхідності подальшого поглиблення співпраці обох країн.

«Наразі Литва лідирує серед країн Європи за темпами розвитку двостороннього товарообігу з Україною. Така ефективність є результатом системної співпраці, взаємопорозуміння представників підприємництва, діалогу влади та бізнесу. Серед сфер спільних інтересів – енергозбереження, «зелена» енергетика, біотехнології, захист навколишнього середовища,  широка модернізація виробництв, розширення інвестицій, транспортна інфраструктура, логістика, мінімізація наслідків пандемії для трудових колективів та населення. Взаємна довіра та конкретні проєкти за цими напрямами дозволять нам зміцнити наші стосунки», - зауважив Анатолій Кінах.

Президент Конфедерації промисловців Литви Відмантас Янулевічюс зазначив, що країни мають великий потенціал для поглиблення співпраці та наголосив на необхідності її активізації.

«Станом на 2020 рік в Україні діяло 61 підприємство з литовськими інвестиціями. Як свідчать дані Департаменту зі статистики Литви, за останній рік інвестиції в економіку України склали 706 млн євро. Попри складну економічну ситуацію, пов’язану з вируванням у світі пандемії  COVID-19, вони за останній рік зросли на 18 відсотків. Більша частина цих інвестицій зосереджена в таких галузях як управління нерухомістю, юридична, бухгалтерська та  дослідницька діяльність, а також торгівля», - підсумував Відмантас Янулевічюс.

Під час форуму між сторонами був підписаний пакет угод, зокрема Договір між Українським союзом промисловців та підприємців та Конфедерацією промисловців Литви про співробітництво в сфері транспорту, розвитку інфраструктури та логістики, Договір про впровадження зелених технологій в агропромисловому комплексі, Договір  про співробітництво у сфері боротьби з пандемією COVID-19, а також Договір між українським та литовським підприємствами про просування на українському ринку передової литовської системи збору нафтопродуктів на підприємствах України.

Нагадаємо, у вересні гідроенергетики взяли участь у 14-му спільному онлайн-засіданні україно-литовської та литовсько-української ділових рад, долучившись до обговорення економічної співпраці обох країн в контексті пандемії COVID-19, а також  потенційної співучасті українського та литовського бізнесу в проєктах з альтернативної енергетики та енергоефективності.

Пресслужба Укргідроенерго

Читайте також: 

Ігор Сирота: «Укргідроенерго планує побудувати чотири сонячні електростанції»

Фахівці Укргідроенерго взяли участь у роботі міжнародного гідроенергетичного симпозіуму

 XІІІ Міжнародний форум "Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє"

 

Фотогалерея

Поділитися: