Все буде Україна!

Південна Європа готується до посушливого літа, спричиненого зміною клімату

Південна Європа готується до посушливого літа, спричиненого зміною клімату

25-05-2023
Вчені попереджають, що зі зростанням температури влітку Європу чекає ще одне посушливе літо, після того, як торік вона пережила найстрашнішу за всю історію спостережень посуху.

Як повідомляє Reuters, Південна Європа готується до жорстокої посухи, деякі регіони вже відчувають нестачу води, а фермери очікують найгірших врожаїв за останні десятиліття.

Оскільки зміна клімату робить регіон спекотнішим і сухішим, посухи, які спостерігаються з року в рік,  виснажили запаси ґрунтових вод. Ґрунти стали абсолютно сухими в Іспанії та на півдні Франції. Низький рівень води в річках і водосховищах ставить під загрозу виробництво електроенергії з води цього літа.

Науковці попереджають, що зі зростанням температури на континент чекає ще одне жорстоке літо, як це було минулого року - одне з найгірших за останні  п’ять століть.

Цього року найскладніша ситуація склалася в Іспанії.

«Ситуація з посухою погіршиться цього літа», - зазначив Хорхе Ольсіна, професор географічного аналізу в Університеті Аліканте, Іспанія.

Наразі також мало шансів на те, що дощі вирішать проблему. «У цю пору року єдине, на що ми можемо розраховувати, - це на локальні зливи, які не вирішать проблему дефіциту опадів», - говорить Ольсіна.

Звертаючись за екстреною допомогою до ЄС, міністр сільського господарства Іспанії Луїс Планас попередив, що «ситуація, спричинена цією посухою, має такі масштаби, що її наслідки не можуть бути подолані лише за рахунок національних коштів», йдеться у листі, надісланому 24 квітня до Європейської Комісії (ЄК), який потрапив у розпорядження Reuters.

Тенденція зміни клімату

Цього року не лише Південна Європа потерпає від гострої нестачі води. Африка переживає найсильнішу за останні десятиліття посуху, в той час як історична посуха в Аргентині знищила посіви сої та кукурудзи.

Частіші та сильніші посухи в Середземноморському регіоні, де середня температура зараз на 1,5°С вища, ніж 150 років тому, відповідають прогнозам науковців щодо впливу зміни клімату на регіон.

«З точки зору сигналу про зміну клімату, це дуже добре відповідає тому, що ми очікуємо», - сказала Хейлі Фаулер, професорка впливу зміни клімату в Університеті Ньюкасла.

Багато сільськогосподарських регіонів ще не впровадили водозберігаючі методи, такі як точне зрошення, або не перейшли на більш посухостійкі культури, такі як соняшник.

«Уряди запізнюються. Компанії запізнюються», - зазначає Роберт Вотар, кліматолог і директор французького Інституту П'єра-Симона Лапласа. «Деякі компанії навіть не думають про зміну моделі свого споживання, вони просто намагаються знайти якісь чудодійні технології, які принесуть воду».

Франція виходить з найсухішої зими з 1959 року, а в чотирьох префектурах вже введено "кризові" попередження про посуху, які обмежують непріоритетний забір води, в тому числі для сільського господарства, повідомляє урядовий сайт Propluvia.

Португалія також переживає ранній прихід посухи. Близько 90% материкової частини країни страждає від посухи, причому сильна посуха вразила п'яту частину держави - це майже в п'ять разів більше, ніж роком раніше.

В Іспанії, де в квітні цього року випало менше половини середньої норми опадів, тисячі людей покладаються на доставку питної води вантажівками, в той час як регіони, включаючи Каталонію, запровадили обмеження на споживання води.

Деякі фермери вже повідомили, що втрати врожаю сягають 80%, причому найбільше постраждали зернові та олійні культури.

«Це найбільша втрата врожаю за останні десятиліття», - сказав Пекка Песонен, який очолює європейську фермерську групу Copa-Cogeca. «Це гірше, ніж торішня ситуація».

За даними Єврокомісії, на Іспанію припадає половина європейського виробництва оливок і третина фруктів.

Оскільки її водосховища заповнені в середньому на 50%, минулого тижня країна виділила понад 2 мільярди євро (2,20 мільярда доларів) на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації. Вона все ще очікує відповіді від Комісії на свій запит про виділення 450 мільйонів євро з антикризового фонду, який має бути мобілізований з бюджету на сільське господарство.

Комісія заявила, що уважно стежить за ситуацією.

«Сильна посуха на півдні Європи викликає особливе занепокоєння не лише у місцевих фермерів, але й тому, що це може призвести до зростання і без того дуже високих споживчих цін, якщо виробництво в ЄС значно знизиться», - сказала речниця Єврокомісії Міріам Гарсія Феррер.

Подібні проблеми можуть виникнути і в Італії, де до 80% водопостачання країни йде на потреби сільського господарства. Через цьогорічний тонкий сніговий покрив у горах та низьку вологість ґрунту італійські фермери планують скоротити посіви - посіяти на площі, на 6% меншій за минулорічну.

Після двох років дефіциту води деякі райони північної Італії увійшли в травень з 70% дефіцитом запасів води в снігу і 40% дефіцитом вологи в ґрунті, повідомив Лука Брокка, директор з досліджень Національної дослідницької ради Італії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: The Guardian

Поділитися: