Все буде Україна!

10 цікавих фактів про життя легенди української гідроенергетики – Семена Поташника

10 цікавих фактів про життя легенди української гідроенергетики – Семена Поташника

25-05-2023
25 травня у світлий сонячний весняний день свій день народження відзначає Герой України Семен Поташник.

93 роки, а Семен Ізрайлевич невпинно продовжує надихати усіх своєю енергією, жагою до життя та пристрастю до роботи. Попри свій вік  робочий день енергетика, як і раніше, розписаний з ранку до вечора. З нагоди дня народження видатного енергетика ми зібрали цікаві факти з його життя, аби поділитися найяскравішіми спогадами. Тож почнемо.

Факт 1. Перший енергетик – Герой України

А ви знали, що саме Семен Поташник став першим в українській енергетиці фахівцем, який здобув державну нагороду і звання Героя України. Амбасадор української гідроенергетики отримав нагороду 1 жовтня 2002 року, тоді йому було вручено орден Держави.

Факт 2. Юнак-медаліст за порадою матері навчався в київському ВНЗ

Семен Ізрайлевич, будучи школярем, закінчив школу із золота медаллю. Це дало змогу майбутньому енергетику вступити до будь-якого вищого навчального закладу Радянського Союзу. Тож спочатку молодий і натхненних юнак вступив до державного інституту міжнародних відносин, однак повернувшись додому мама вмовила навчатися саме у київському виші, тож перевівся до Київського політехнічного інституту, отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Електричні станції, мережі та системи» з присвоєнням кваліфікації інженера-електрика і з того моменту життя Семена Поташника назавжди пов’язалося з енергетикою.

Факт 3. Дбайливе та всерозуміюче відношення до людей привили батьки у дитинстві

Всі знають Семена Поташника ввічливим, пунктуальним,  уважним до людей керівником. Із своїх спогадів Семен Ізрайлевич завжди розповідає, що дружина постійно йому повторювала, про те, що він все своє життя віддає на служіння іншим. І це правда, адже Семен Поташник завжди хотів якомога більше хорошого та корисного зробити суспільству. Дбайливе, толератне та всерозуміюче відношення до людей –цінність і принцип в роботі гідроенергетика. Семен Ізрайлевич розповідає, що по життю йому довелося спілкуватися з людьми різних національностей, різних професій, різних статусів, але відношення до всіх було ставився з повагою, добротою та розумінням. Таку особливість привили маленькому Семену батьки ще в дитинстві.

Факт 4. Захоплення дитинства – скрипка!

«Ви не повірите, але я грав на скрипці. Я дуже люблю музику, а захоплення скрипкою у мене з’явилося ще в дитинстві. Тому по життю, де б я не був, скрипка завжди була зі мною», - так розповідає про своє захоплення дитинства в одному з інтерв’ю гідроенергетик.

Факт 5. Натхненниками по життю були дружина й донька

У кожної людини є місце сили та люди, які надихають на нові звершення. Для Семена Поташника впродовж всього життя давала сили та надихала дружина Міра, яка завжди була поруч, підтримувала та була опорою. Ще однією натхненницею видатного енергетика є його дочка Жанна, якою батько дуже пишається, адже вона наразі продовжує шлях Семена Ізрайлевича в гідроенергетичній галузі.

Факт 6. Семен Поташник – почесний громадянин 6-ти міст в Україні!

Почесний громадянин міста – це звання, що є вищим визнанням заслуг перед містом і його жителями. У Семена Поташниака таких цілих 6! Він є почесним громадянином Вишгорода, Канева, Світловодська, Кам'янського, Новодністрьовська, Олевська (рідне місто, де народився гідроенергетик).

Факт 7. Голова Науково-технічної ради у 93 роки!

Попри свій поважний вік Семен Ізрайлевич займає важливу й відповідальну посаду – він є головою Науково-технічної ради Укргідроенерго. Так-так, тої самої ради, що нині займається розробкою пропозицій, рекомендацій та рішень, які забезпечують дотримання вимог нормативних документів та реалізацію завдань щодо гідроенергетики та енергетики в цілому. Ухвалення таких рішень спрямовані на забезпечення надійної, безперебійної та ефективної роботи ГЕС, а зважаючи на активний курс на відновлення гідроенергетичної інфраструктури у 2023 році, після низки атак ворога, такі завдання нині надактуальні для енергетики України.

Факт 8. За роки професійної діяльності запустив 162 гідроагрегати!

За роки роботи у гідроенергетиці важко перерахувати усі досягнення, які були у Семена Ізрайлевича. Проте серед найосновніших можна виділити:

  • проектування, будівництво і експлуатація перших низьконапірних Київської і Канівської ГЕС з горизонтальними капсульними гідроагрегатами;
  • проектування, будівництво і експлуатація першої в СНД Київської гідроакумулюючої електростанції;
  • реконструкція і реабілітація ГЕС України з підвищенням потужності і виробництва електроенергії, проєкт якої діє і донині;
  • розробка і впровадження автоматичного контролю за безпекою гребель;
  • за роки свого життя Семен Поташник взяв участь у пуску 162 агрегатів на різних станціях.

І це тільки кілька, які приходять на думку у перші секунди, коли думаємо про Семена Поташника.

Факт 9. У доробку енергетика близько сотні наукових праць

Семен Ізрайлевич є автором і співавтором понад 70 статей, монографії, книг, підручників, 12 авторських свідоцтв.

Факт 10. На рахунку енергетика незліченна кількість нагород

Важко перерахувати всі досягнення та нагороди енергетика. Але спробуємо виділити найосновніші:  кандидат технічних наук, професор, академік багатьох академій наук, заслужений енергетик України та СНД, лауреат Державних премій, багаторічний голова Правління та генеральний директор Укргідроенерго, член колегії та голова Громадської Ради Міністерства палива та енергетики України, президент Всеукраїнських громадських організацій «Асоціація «Укргідроенерго» та «Український комітет з великих гребель», голова правління ВГО «Рада ветеранів праці енергетики України», завідувач сектору енергетики «Української академії наук», «Людина року» за версією Американського біографічного центру США, удостоєний «Нагороди ХХ століття за досягнення» від Міжнародного біографічного центру Кембриджа.

Колектив Укргідроенерго щиро вітає Семена Поташника з 93-річчям.  Бажає багато років життя та козацького здоров’я, наснаги, родинного затишку, добрих і теплих моментів, які наповнюватимуть душу у мирній і вільній Україні!

Пресслужба Укргідроенерго

Фотогалерея

Поділитися: