Все буде Україна!

Півстолітня гідроелектростанція в Албанії стане інноваційним енергетичним центром

Півстолітня гідроелектростанція в Албанії стане інноваційним енергетичним центром

03-01-2023
Гібридні електростанції стають важливою складовою світу з нульовими викидами.

Сповнена рішучості зберегти свою енергетичну систему чистою, Албанія хоче піти ще далі. Державна комунальна компанія KESH додала наземну сонячну електростанцію до однієї зі своїх головних гідроелектростанцій, але ідея полягає в тому, щоб також інтегрувати сюди плавучу фотоелектричну станцію та вітряний парк. Це дасть можливість створити унікальну в усьому світі модель поєднання технологій відновлюваної енергетики.

Як йдеться у матеріалі Balkan green energy news, Албанія має специфічну систему виробництва електроенергії. Балканська держава переважно покладалася на гідроенергетичні технології – на них припадає понад 99%, це найвища частка в Європі та одна з найбільших у світі.

Це означає, що декарбонізація не є проблемою для сектора, але кліматичні зміни спричиняють частіші посухи, тож країні часто доводиться звертатися до екстреного імпорту електроенергії. З огляду на те, що дорога електроенергія з-за кордону вже болюче б’є по державному бюджету, Албанія у майбутньому потребуватиме величезних інвестицій для того, щоб виробляти достатньо електроенергії для власних потреб, а також для задоволення очікуваного зростання попиту на екологічно чисте опалення, охолодження та електричну мобільність.

Екологічні технології найвищого рівня перетворять застаріле підприємство у футуристичний об’єкт

Вау -і-Дежес, одна з найбільших і найстаріших гідроелектростанцій в Албанії, перетворюється на інтегрований центр виробництва енергії. Побудована у 1970 році та керована державною енергетичною компанією KESH (Korporata Elektroenergjitike Shqiptare), вона є останньою у каскаді з трьох таких об’єктів на річці Дрін.

Гідроелектростанція потужністю 250 МВт, яка розташована на північному заході країни, нещодавно додала сонячну електростанцію потужністю 5,1 МВт на дамбі Кирсак. Це перший на Західних Балканах приклад поєднання гідроенергетики та фотоелектричних технологій. Однак на цьому амбіції не закінчуються, адже наразі триває тендер на встановлення на водосховищі плавучої сонячної електростанції. Рік тому віце-прем’єрка та міністерка інфраструктури й енергетики Белінда Баллуку заявила, що система також буде посилена вітровою електростанцією. Це б дозволило зробити на даний момент першу гібридну електростанцію подібного типу в універсальному масштабі.

Вау-і-Дежес на хвилі глобальної гібридної потужності

Гібридні рішення стають важливим чинником у спробах скоротити викиди парникових газів до нуля. Таких електростанцій на планеті ще порівняно небагато. Багато з них включають дизельні генератори або інші потужності для виробництва електроенергії, які використовують викопне паливо.

З іншого боку, плани інтеграції виробництва електроенергії з багатьох відновлюваних джерел і накопичувачів виникають дедалі частіше. Наприклад, Туреччина, яка вже мала величезний портфель гібридних електростанцій, переживає черговий бум завдяки перевагам, які Уряд надав для інвестицій у накопичення енергії. В інших країнах Південно-Східної Європи компанії здебільшого все ще перебувають на стадії планування, або реалізують пілотні проєкти в невеликих масштабах.

Гібридна енергетика з відновлюваних джерел отримує перевагу в енергетичному переході

Загалом, не буде сюрпризом, якщо упродовж кількох десятиліть більшість діючих електростанцій у світі стануть гібридними. Багато існуючих об’єктів можна трансформувати, додавши ще одне чи декілька джерел, як це робить KESH, закладаючи основу для нової енергетичної системи.

Якщо KESH об’єднає як наземну, так і плавучу сонячну та вітрову електростанцію зі старою гідроелектростанцією, це може стати моделлю для сотень інших об’єктів по всьому світу.

Ця ініціатива також може підкреслити місце Албанії на енергетичній карті як піонера нових технологій, особливо в Південно-Східній Європі.

Ідея сучасних гібридних електростанцій полягає в тому, щоб збалансувати нестабільне джерело енергії з іншою системою. Найбільш очевидною парою є вітрова та сонячна енергія, оскільки вітер сильніший вночі та взимку, тоді як фотогальваніка виробляє електроенергію лише вдень, а пік припадає на літо. Це забезпечує більш передбачувану загальну продуктивність для оператора.

В іншому варіанті геотермальна електростанція може поєднуватися з сонячною чи вітровою електростанцією, або обома. Надлишок енергії можна зберігати в накопичувачах, коли виробництво неочікувано падає.

Проєкт плавучої сонячної станції в Албанії стане найбільшим у Європі

Пікова потужність плавучого сонячного парку має складати 12,9 МВт. На даний момент він буде найбільшим у Європі. KESH має намір укласти панелі на площі в 11 га, або 0,45% від загальної поверхні водосховища. Очікується, що середній річний обсяг виробництва електроенергії складе 17,6 ГВт-год. Проєкт оцінюється в 13,9 млн євро, з яких 70% буде покрито за рахунок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: https://balkangreenenergynews.com

Поділитися: