Все буде Україна!

Погляд в майбутнє: водні ресурси, зміни клімату та гідроенергетика

Погляд в майбутнє: водні ресурси, зміни клімату та гідроенергетика

02-04-2020
На сайті Міжнародної асоціації гідроенергетики нещодавно був опублікований матеріал про нерозривний зв’язок водних ресурсів, змін клімату та галузі енергетики у сучасному світі.

Пропонуємо вашій увазі адаптований переклад статті аналітика асоціації – Крістіни Дієс Сантуш.

Вода, клімат та енергетика нерозривно пов'язані. Для стійкого управління цими ресурсами необхідний комплексний підхід, адже зміни клімату починають все більше впливати на водні ресурси всього світу.

Гідроенергетика є головним гравцем у сфері відновлюваної енергетики і забезпечує близько 16% світової генерації електроенергії. А її інфраструктура надає такі важливі послуги як збереження води, водопостачання, зрошення, боротьба з паводками та запобігання посухам.

У наступні 30 років очікується збільшення попиту на воду, енергію та продукти харчування на рівні 50-100%. Також прогнозується посилення впливу на екосистеми та соціально-економічні системи, пов'язані з водою. Порушення клімату погіршить ситуацію, збільшивши значення раціонального використання та збереження води.

Протягом наступних 30 років світові знадобляться нові гідроенергетичні потужності – близько 1000 ГВт для досягнення глобальних цілей, пов’язаних з кліматичними змінами. Це також означає і близько 5 млн км³ додаткової накопиченої води водосховищ для водопостачання, зрошення і т. д.

Майже 70% прісної води світу наразі знаходиться в льодовиках, снігові та ґрунтових водах. В умовах підвищення температури на планеті та посилення танення льодовиків, водойми стають головними об’єктами стабілізації мінливості водного потоку та зберігання води в умовах сезонних та річних коливань. Водосховища дозволяють перерозподілити запаси води в просторі та часі та забезпечити високу системну стійкість та адаптацію до змін клімату. До того ж, існуючі водойми можуть сприяти зниженню рівня моря приблизно на 0,55 мм на рік, допомагаючи пом’якшити його коливання.

Гідроенергетичні проєкти приносять численні економічні та соціальні вигоди. Однак створення водойм модифікує існуючі природні екосистеми, тому проєктування, будівництво, експлуатація та обслуговування гідроелектростанцій повинно здійснюватися зважено, враховуючи всі можливі негативні наслідки. Планування гідроенергетичних систем з прицілом на довгострокову стійкість до кліматичних змін, забезпечить наших нащадків надійною інфраструктурою.

В рамках місії з просування цілей сталого розвитку, спеціалісти Міжнародної асоціації гідроенергетики розробили набір інструментів щодо стійкості галузі до змін клімату, включаючи оцінку та управління викидами парникових газів, а також аналіз та управління ризиками зміни клімату. Детальніше можна ознайомитися у Посібнику з кліматичної стійкості гідроенергетики.

Сьогодні як ніколи світ зосереджує увагу на потребі надійних та гнучких низьковуглецевих енергосистем. І ми маємо хороший потенціал подальшого розвитку гідроенергетики для досягнення цілей сталого розвитку.

Переклад та адаптація: Марина Мальон

Джерело: Міжнародна асоціація гідроенергетики

Поділитися: