Все буде Україна!

Як працюватимуть водосховища в умовах аномально низького водопілля?

Як працюватимуть водосховища в умовах аномально низького водопілля?

01-04-2020
Міжвідомча комісія узгодила режими роботи дніпровських та Дністровського водосховища на квітень 2020 року.

Держводагенство зазначає, що на території всього басейну Дніпра вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного стоку. Поточна водність річок і приплив до водосховищ є дуже низькими, одними з найменших за період інструментальних спостережень.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у квітні очікується в середньому 1160 м3/с, або 30% від норми (норма квітня – 3920 м3/с).

У літній період метеорологи очікують маловоддя на багатьох річках басейну Дніпра через відсутність опадів. Така ситуація вимагатиме особливо раціонального ведення режимів роботи каскаду та економного водоспоживання.

Зазначимо, що у березні каскад дніпровських водосховищ працював у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 30 березня його наповнення складало майже 93% від проєктного.

Учасники міжвідомчої комісії, кожен за своїм напрямком, проводитимуть постійний моніторинг водогосподарської ситуації у басейні Дніпра та у разі її ускладнення вноситимуть пропозиції щодо вжиття необхідних заходів. На даний момент, за результатами засідання було визначено такі режими роботи дніпровських та Дістровського водосховища: 

Київське водосховищеГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 травня середньодобовий рівень води у водосховищі (водпост Толокунь) має бути в межах 102,70-102,80 м БС (Балтійської системи висот).
Канівське водосховищеГЕС працює на притокових витратах. Середньодобовий рівень у верхньому б’єфі водосховища протягом квітня має бути в межах 91,35-91,50 м БС.
Кременчуцьке водосховищеГЕС працює у режимі наповнення. Станом на 1 травня рівень води у водосховищі має бути в межах 80,70-80,80 м БС.
Кам’янське водосховищеГЕС працює на притокових витратах із забезпеченням постійних попусків у нижній б’єф не менше ніж 400 м3/с, відповідно до екологічних умов м. Дніпро. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі) витримується в межах 63,8-64,0 м БС.
Добове регулювання стоку обмежується за умовами нересту риби середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі ГЕС не більше ніж 1,5 м у період з 1 квітня по 9 червня.
Дніпровське водосховищеГЕС працює на притокових витратах. Коливання рівня води у верхньому б’єфі (біля греблі), викликане добовим регулюванням ГЕС, за умовами нересту риби допускається до 0,4 м у період з 1 квітня по 14 червня.
За умовами навігації забезпечується гранично допустимий рівень спрацювання верхнього б’єфу (біля греблі) 51,1 м БС під час проходження великогабаритних суден.
Каховське водосховище – станом на 1 травня рівень у водосховищі має бути в межах 15,60-15,70 м БС, скиди з ГЕС здійснюються витратами в межах 350-400 м3/с.  
Добове регулювання потужності ГЕС обмежується за умовами нересту риби із середньодобовим коливанням рівня води у нижньому б’єфі не більше ніж 0,4 метра без урахування згінно-нагінних явищ у період з 1 квітня по 19 червня.
Дністровське водосховище - здійснювати рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше ніж 110-120 м3/с. Протягом квітня здійснюватиметься поступове наповнення водосховища до позначок 119,90-120,00 м БС.

Режим пропуску дощових паводків буде встановлюватись у робочому порядку в кожному випадку окремо.

За умови формування дощового паводку витратами 400 м3/с і більше, буде розглянута можливість здійснення еколого-репродукційного попуску.

З режимами роботу водосховищ ви можете ознакомились за посиланням.

За інформацією Держводагентства

Поділитися: