Все буде Україна!

Попри штучні перепони для запуску ринку допоміжних послуг, Укргідроенерго й надалі забезпечуватиме безперебійну роботу ОЕС України

Попри штучні перепони для запуску ринку допоміжних послуг, Укргідроенерго й надалі забезпечуватиме безперебійну роботу ОЕС України

Актуально
27-02-2020
Днями голова НКРЕКП Валерій Тарасюк дав інтерв’ю виданню Енергобізнес, в якому зазначив, що Укргідроенерго не змогло стати постачальником допоміжних послуг на ринку електроенергії нібито через «занадто суворі правила».

Зазначена в інтерв’ю інформація потребує уточнення.

Укргідроенерго надавало і продовжує надавати допоміжні послуги з регулювання частоти та потужності (в автоматичному та ручному режимі), а також з регулювання напруги та реактивної потужності, розуміючи важливість забезпечення надійної роботи Об’єднаної енергосистеми України та не зважаючи на те, що з  1 липня минулого року Товариство мало усі підстави для припинення участі ГЕС/ГАЕС у наданні таких послуг без компенсації.

Якісне регулювання частоти та потужності агрегатами ГЕС компанії було підтверджено закордонними фахівцями при здійсненні тестувань у квітні минулого року в рамках Проєкту дослідження можливості синхронізації Об’єднаної енергосистеми України з Європейською мережею операторів систем передачі (ENTSO-E). 

Оскільки в Україні не існувало органу з оцінки відповідності, договір з НЕК «Укренерго» на проведення тестувань з метою отримання свідоцтва про відповідність вимогам до допоміжних послуг вдалося укласти лише у жовтні 2019 року. Упродовж жовтня – грудня 2019 року було здійснено тестування агрегатів ГЕС компанії за участі представників НЕК «Укренерго», компаній EPRA (Туреччина) та Emerson. Всі гідроелектростанції успішно пройшли тестування і на поточний момент отримано чотири з восьми свідоцтв з оцінки відповідності вимогам до допоміжних послуг. Ще чотири свідоцтва буде отримано до кінця лютого поточного року.

Звертаємо увагу на той факт, що нормативна база містила штучні перепони для запуску ринку допоміжних послуг. Зокрема, було завищено вимоги в частині класу точності систем регулювання та моніторингу надання допоміжних послуг, що не відповідало загальносвітовій практиці. Порядок моніторингу надання допоміжних послуг містив суттєві помилки, внаслідок чого жодна компанія-постачальник допоміжних послуг не змогла б виконати некоректні вимоги зазначеного документу, що, в свою чергу, призвело б до втрати отриманих свідоцтв. Це було підтверджено прикладом із Курахівською ТЕС компанії ДТЕК, коли після участі у аукціоні з надання допоміжних послуг компанія втратила свідоцтво, видане за декларативним методом. Знаючи про ці проблеми, Укргідроенерго не брало участі у жодному з аукціонів з надання допоміжних послуг.

В свою чергу, Укргідроенерго надало свої пропозиції для внесення змін до Порядку моніторингу допоміжних послуг як до НКРЕКП, так і до НЕК «Укренерго». Зазначені пропозиції були погоджені на Громадських слуханнях, які нещодавно пройшли у НКРЕКП.

Таким чином, після затвердження змін до зазначеного Порядку, Укргідроенерго візьме участь у аукціонах з надання допоміжних послуг і забезпечить активну участь у роботі даного сегменту ринку. Проте, не зважаючи на штучну затримку запуску ринку допоміжних послуг, Укргідроенерго і надалі надаватиме допоміжні послуги Оператору системи передачі з метою забезпечення надійної та безперебійної роботи Об’єднаної енергосистеми України та її паралельної роботи з енергосистемами сусідніх країн.

Пресслужба Укргідроенерго

 

Поділитися: