Все буде Україна!

Попри значні осінні опади ситуація з маловоддям залишається складною. Укргідроенерго продовжує забезпечувати водою Молдову та південь України

Попри значні осінні опади ситуація з маловоддям залишається складною. Укргідроенерго продовжує забезпечувати водою Молдову та південь України

14-09-2022
Малосніжна зима помножена на практично відсутність літніх дощів та спеку – усе це призвело до рекордного за останні 50 років зневоднення Дністра! З настанням осіннього сезону проблема й досі залишається, але невдовзі мають відбутися зміни на краще – спрогнозували в Українському гідрометеорологічному центрі.

За прогнозами синоптиків, у вересні очікуються сильні опади в Чернівецькій області, що позитивно позначиться на водності річки Дністер, відтак зросте притік до Дністровського водосховища. Відповідно до прогнозів, цього місяця очікується середньодобовий приплив води  у розмірі 60-110 кубічних метрів за секунду. Для порівняння: всередині серпня той самий показник становив 50 кубічних метрів за секунду. Та про досягнення сприятливого рівня водності у штучному морі говорити ще зарано.

«Ситуація на Буковині поступово покращуються, втім, Дністровський комплексний гідровузол досі віддає більше гідроресурсу, ніж отримує. Навіть за найоптимістичніших прогнозів, притік очікується на рівні до 110 м3/с, при цьому відповідно до рішення Міжвідомчої комісії при Державному агентстві водних ресурсів України, Дністровська ГЕС забезпечує потреби у воді південних регіонів держави та Молдови, на рівні не менше 110 м³/с», - Вадим Рассовський, головний інженер Укргідроенерго

Тобто, Дністровське водосховище скидає більше гідроресурсу, ніж отримує. Станом на середину вересня  водоймище спрацьоване більше ніж на 4 метри. Попри це Укргідроенерго продовжує забезпечувати гідроресурсом населення Молдови та південних областей України. В іншому разі, природній стік призвів би зазначені регіони до посухи.

У таких складних умовах гідроенергетики продовжують виконувати ще одне з основних завдань – забезпечувати енергосистему необхідною балансуючою потужністю. Дністровська ГЕС працює з дотриманням планових показників, за серпень 2022 року станція виробила - 32 млн кВт, за літо - 104 млн кВт. Враховуючи потреби населення і промисловості, Дністровська станція функціонує згідно з Правилами експлуатації.

Зазначимо, що Дністровська ГЕС спроєктована та націлена на екологічне виробництво енергії. Виконання сучасних вимог охорони навколишнього середовища та покращення екологічних параметрів – це ті показники, на які орієнтуються в роботі фахівці Укргідроенерго.

Все буде Україна!

Інформація про діяльність компанії на офіційних сторінках в соціальних мережах FacebookTelegramTwitter.

Пресслужба УГЕ

Поділитися: