Все буде Україна!

Посуха обмежить гідрогенерацію в Південній Європі - вчені

Посуха обмежить гідрогенерацію в Південній Європі - вчені

21-04-2023
Поточного року року на країни Південної Європи очікують посушливі умови і нижча за середню водність через зміну клімату і підвищення концентрації парникових газів, що призведе до скорочення виробництва електроенергії з води.

Як повідомляє Montel, про це заявила заступниця директора Служби зміни клімату ЄС «Коперник» Саманта Берджес.

«Наукова впевненість у тому, що при збереженні сценарію зміни клімату в середземноморських країнах, зокрема, навесні і влітку встановляться умови, подібні до посухи, є неймовірно високою», - заявила вона.

Науковиця додала, що підвищення концентрації парникових газів в атмосфері збільшило ймовірність більш теплих років у майбутньому.

У 2022 році Європа пережила другий найтепліший рік за всю історію спостережень і найспекотніше літо, коли більша частина континенту була вражена інтенсивними, тривалими хвилями спеки.

Низька кількість опадів і високі температури призвели до широкомасштабної посухи, в результаті якої минулорічне виробництво електроенергії з води скоротилося на 39% в Іспанії до 18 ТВт-год і на 38% в Італії до 28 ТВт-год.

Минулого року в Альпах спостерігалася рекордна втрата льоду з льодовиків, і «однією з найбільш постраждалих областей були італійські Альпи, де кількість весняних снігопадів була на 60% нижчою за середню», - сказала науковиця Ребекка Емертон.

Втрата маси льоду мала серйозні наслідки для гідроенергетики та водних ресурсів, які залежали від великої кількості снігопадів і весняного танення в альпійських регіонах. І хоча вологий травень значно покращив би ситуацію, поповнивши водосховища і підвищивши доступність води, «наслідки, ймовірно, вже відчутні», - додала вона.

Директор Служби зміни клімату ЄС «Коперник»  Карло Буонтемпо зазначивв, що в деяких частинах Європи ситуація вже досить серйозна.

«Можливо, ми пропустили вікно поповнення запасів води», - сказав він, додавши, що в деяких частинах Іспанії були особливі періоди поповнення запасів, такі як рання весна або рання зима.

«Маючи дефіцит у цей період, ми опинилися в гірших умовах», - додав він.

Що стосується Італії, то значна втрата снігового покриву з минулого року, «очевидно, позбавляє нас значної кількості води», - підсумував науковець.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Hydro Review

 

Поділитися: