Все буде Україна!

Представники Укргідроенерго взяли участь у засіданні Басейнової ради нижнього Дніпра

Представники Укргідроенерго взяли участь у засіданні Басейнової ради нижнього Дніпра

16-12-2019
13 грудня фахівці галузі водного господарства, представники природоохоронних та громадських організацій, органів влади і місцевого самоврядування, експерти і науковці зібралися в стінах Херсонського державного аграрного університету, для обговорення дискусійних питань щодо різних аспектів управління річковим басейном, досягнення доброго стану вод, формування цілісного відношення до водних ресурсів та напрацювання шляхів вирішення екологічних проблем у межах суббасейну нижнього Дніпра.

Під час засідання були розглянуті результати впровадження нової системи моніторингу вод. Фахівці доповіли про екологічний стан басейну Дніпра і організацію раціонального природокористування, а також про проєкти та заходи громадських організацій суббасейну нижнього Дніпра.

Про впровадження технології аерації води та успішні результати проведених іспитів з аерації в гідроагрегатах Каховської ГЕС розповіла провідний фахівець з питань екології Укргідроенерго Оксана Гуляєва. Під час доповіді фахівчиня акцентувала увагу на важливості достатнього вмісту розчиненого кисню для функціонування водних екосистем, описала можливі наслідки його дефіциту, особливо для територій з природоохоронним статусом.

«Метою роботи було вивчення технічної можливості аерації води на прикладі Каховської ГЕС та оцінка ефективності процесу насичення води киснем. До основних завдань роботи віднесено аналіз наявного міжнародного і національного досвіду для різних умов та різнотипних турбін, конструювання аераційної установки, розроблення програми дослідження та програми екологічних вимірювань, проведення лабораторних і натурних досліджень. До роботи залучалися представники Херсонської гідробіологічної станції НАНУ, експерти гідроекологи та лабораторія моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра», - зауважила Оксана Гуляєва.

Представниця Укргідроенерго розповіла і про результати випробування:

 «Розрахунки ефективності аерації свідчать про значну продуктивність аераційної установки навіть в умовах високого вихідного значення. Отримані результати дають можливість розглядати аерацію як ефективний засіб покращення кисневого режиму».

Крім того, на засіданні ради обговорили подальші кроки, для успішної реалізації ефективного насичення киснем річкової води, шляхом впровадження технології аерації на гідроелектростанціях Дніпровського каскаду.

Заступник начальника БУВР нижнього Дніпра, Пузанов Андрій Олександрович під час виступу виніс на обговорення розгляд плану басейнової ради Нижнього Дніпра на 2020 рік. Також у ході засідання було ухвалено ряд важливих рішень та обговорено подальші дії для досягнення екологічних цілей.

Про впровадження технології аерації води в гідроагрегатах ГЕС, більш детально можна прочитати за нашому сайті у розділі Охорона довкілля.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: