Все буде Україна!

Видатні імена української гідроенергетики: Микола Заплюсвічка

Видатні імена української гідроенергетики: Микола Заплюсвічка

16-12-2019
Ми продовжуємо серію публікацій про видатних фахівців, котрі своєю щоденною наполегливою працею приносять комфорт й затишок у кожен дім та творять історію української гідроенергетики. Сьогодні наша розповідь - про начальника гідромашинного цеху Середньодніпровської ГЕС Миколу Заплюсвічку, який майже все своє життя присвятив служінню галузі.

Микола Васильович Заплюсвічка народився 5 серпня 1957 року в м. Кам'янське (Дніпродзержинськ).  У рідному місті отримав середню освіту, закінчивши загальноосвітню школу № 28.

Свій трудовий шлях розпочав у серпні 1975 року геодезистом  у СМУ УС "Дніпроканалбуд", де вперше відбулося знайомство юнака з гідроенергетикою.


Далі була служба в армії, яка стала справжньою школою життя та навчила приймати непрості рішення.

У 1977 році, після повернення зі служби, Микола Васильович прийшов на  Дніпродзержинську ГЕС, куди влаштувався слюсарем гідромашинного цеху. Хлопець поєднував роботу з навчанням в Дніпродзержинському індустріальному інституті, де здобував фах інженера-механіка.

Вже у 1979 році Миколу Васильовича призначено  старшим машиністом гідроагрегату, а у 1984-му - інженером ВТВ.

На початку 1994 року Микола Заплюсвічка очолив гідромашинний  цех Середньодніпровської ГЕС, яким керує й до сьогодні.

Під керівництвом досвідченого гідроенергетика без залучення підрядних організацій фахівцями гідромашинного цеху проведено капітальні ремонти чотирьох вантажопідйомних кранів. Окрім того, виконано капітальний ремонт гідроагрегатів №3, №7, №8. Персонал гідромашинного цеху успішно виконує планові поточні та капітальні ремонти, бере участь в роботах з реконструкції основного обладнання, а також забезпечує його надійну експлуатацію.

За високий професіоналізм Миколу Васильовича було нагороджено нагрудними знаками "Почесний енергетик України",  "Відмінник енергетики України", а також  відзнакою міського голови.  Указом Президента України Микола Заплюсвічка вдостоївся почесного звання "Заслужений енергетик України".

Сьогодні досвідчений гідроенергетик продовжує з гордістю виконувати свої обов’язки  та впевнено дивиться у майбутнє. Адже попереду ще багато роботи, спрямованої на зміцнення енергетичної безпеки держави та на підвищення добробуту українців.

Прес-служба Укргідроенерго

Поділитися: