Все буде Україна!

Прогноз: у 2023 році шведський ринок накопичувачів зросте в 2-4 рази

Прогноз: у 2023 році шведський ринок накопичувачів зросте в 2-4 рази

10-03-2023
Близько 100-200 МВт мережевих акумуляторних накопичувачів можуть бути введені в експлуатацію в Швеції поточного року. Про це заявив місцевий розробник Ingrid Capacity.

Як повідомляє Energy Storage News, стратегічний директор компанії Ніклас Бекер на нещодавньому саміті зі зберігання енергії зазначив, що станом на кінець минулого року в мережу було додано близько 70 МВт, тобто цього року ринок може зрости в два-чотири рази.

Історично потреби країни в балансуванні покривалися потужністю її гідроакумулюючих електростанцій. «Але через низку факторів, держава зараз зіштовхнулася з великими проблемами, особливо на півдні Швеції», — сказав Бакер.

«Велика кількість турбін на шведських гідроелектростанціях застарілі та не оптимізовані для деяких послуг швидкого реагування, необхідних у сучасних системах. Загалом, кількість гідроелектростанцій також скорочується. Деякі малі ГЕС зупиняються через екологічні дозволи», - додав він.

Ingrid Capacity — новостворена компанія, заснована торік. Але вона вже виросла, щоб мати  «провідний портфель проєктів у скандинавських країнах», — сказав Бейкер.

Ingrid Capacity розгортає 70 МВт проєкт у Карлсхамні в першій половині 2024 року, який стане найбільшим у країні після введення в експлуатацію, а також проєкт, потужністю 20 МВт, у Віммербю, дата введення в експлуатацію якого ще невідома.

У компанії є проекти потужністю понад 100 МВт, але, за словами Бейкера, для їх підготовки знадобиться кілька років, головним чином через обмеження потужності мережі.

Нагадаємо, що Укргідроенерго реалізує масштабний проєкт із впровадження технології спільного виробництва електроенергії гідроагрегатами ГЕС та промисловими системами накопичення енергії з підтримкою споживання на власні потреби ГЕС від фотоелектричних станцій, що є інноваційним рішенням для УГЕ з високим ступенем новизни та з низкою позитивних результатів для енергосистеми країни, для декарбонізації економіки та виробничо-комерційних показників діяльності компанії.

Проєкт передбачає встановлення:

212 МВт систем накопичення електроенергії для розширення можливості УГЕ надання допоміжних послуг з регулювання та відновлення частоти за рахунок спільного режиму роботи систем накопичення і ГЕС (гібридний режим).

63,9 МВт сонячних фотоелектричних станцій, як додаткового джерела власних потреб ГЕС і для зарядження систем накопичення електроенергії.

Пресслужба Укргідроенерго

Фото: Energy Storage News

Поділитися: