Все буде Україна!

Принципи розширення прав і можливостей жінок – запорука економічного зростання та процвітання країни та її громадян

Принципи розширення прав і можливостей жінок – запорука економічного зростання та процвітання країни та її громадян

08-02-2024
WEPs
Представниці Укргідроенерго взяли участь в Навчанні зі впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs). Проєкт реалізується в межах ініціативи «Розширення можливостей жінок у бізнесі», що здійснюється в межах проєкту «Трансформаційні підходи для досягнення гендерної рівності в Україні», який втілюється ООН Жінки за фінансової підтримки Уряду Швеції у співпраці з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції..

Триденний навчальний семінар мав на меті допомогти представницям/-кам приватного сектору та організацій громадянського суспільства підвищити свою обізнаність щодо підходів до впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs) та реалізації ініціатив на підтримку економічного уповноваження жінок під час повномасштабної війни та відновлення.  

Серед важливих акцентів навчання, крім поглибленого знайомства з кожним із семи принципів WEPs та конкретними прикладами та успішними кейсами з їх впровадження, було занурення в теми гендерно чутливого робочого місця, що сприяє збереженню балансу кар’єри і сімейних обов’язків та  фемінітивів і гендерночутливого мовлення як неусвідомленого ресурсу для забезпечення недискримінаційних підходів та розширенню прав і можливостей жінок.

«Гендерно чутлива мова це не тільки про фемінитиви чи маскулінитиви, це про усвідомлення впливу мови та відповідної назви речей та явищ на життя людини, це про чутливість та уникнення дискримінації чи стереотипізування на основі статі та однакова повага як до жінок так і до чоловіків, адже психіка людини структурована саме мовою, за якою ми визначаємо хто ми, які ми, як з нами можна поводитися, а як ні» - зазначає Мирослава Казимирець, заступниця начальниці відділу підготовки та адаптації персоналу.

В ході заходу «Синергія співпраці бізнесу і громадських організацій для покращення становища жінок в Україні» учасниці змогли проаналізувати і побачити вузькі місця, потенційні можливості та ресурси, які необхідні для розвитку партнерських відносин між громадськими організаціями, бізнесом і державою з метою покращення становища жінок та створення спільного економічного розвитку як територіальних громад так і країни в цілому.

«Забезпечення гендерної рівності та недискримінації на робочих місцях починається з корпоративного лідерства та з політик, підходів і механізмів, які органічно імплементуються в бізнес-процеси компанії. В цьому питанні немає дрібниць, адже всі деталі важливі. Крім того, важливо на кожному етапі взаємодії з партнерами, плануванні та реалізації спільних проєктів розуміти відповідальних та очікуваний результат, знаходитись в діалозі та бути гнучкими до змін», - зазначає Юлія Формагей, начальниця відділу експертизи нормативно-правових актів.

Окремого драйву навчанню надали цікаві та динамічні завдання та бізнес ігри, а особливо надихаючими стали успішні кейси ініціатив з підтримки жінок, презентовані учасницями, та можливість поділитися ідеями, досвідом, обговорити питання та сумніви в теплому колі однодумиць.

Довідка: 

Ініціатива «Розширення можливостей жінок у бізнесі» – ініціатива з підвищення обізнаності, проведення тренінгів та надання інформаційної підтримки представникам приватного сектору для вдосконалення їхніх професійних навичок щодо впровадження Принципів розширення прав і можливостей жінок (WEPs) та реалізації програм розширення прав і можливостей жінок, а також сприяння створенню нових партнерств з приватними компаніями, бізнес-асоціаціями та громадськими організаціями для популяризації гендерної рівності та розширення економічних можливостей жінок.

Проєкт «Трансформаційні підходи для досягнення ґендерної рівності в Україні» спрямований на використання трансформаційних підходів для просування ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок через співпрацю всіх ключових партнерів: уряду, парламенту, організацій громадянського суспільства, приватного сектору та ЗМІ. ООН Жінки розглядають Принципи розширення прав і можливостей жінок (WEPs) як один із інструментів підтримки приватних компаній, щоб вони зробили внесок у розширення економічних можливостей жінок у своєму бізнесі, у ланцюгах постачання та у постраждалих від війни громадах. Засновані Глобальним договором ООН та Жінками ООН, WEP знаються на міжнародних стандартах у сфері праці та прав людини та ґрунтуються на визнанні того, що бізнес має частку та відповідальність за гендерну рівність та розширення прав та можливостей жінок. 



 

Фотогалерея
WEPs

Поділитися: